Начало Актуално Отново нерегламентирано палене на автомобилни гуми вдигна на крак ПОИ, пожарна и полиция

Отново нерегламентирано палене на автомобилни гуми вдигна на крак ПОИ, пожарна и полиция

замърсяване на река Марица (1) замърсяване на река Марица (2)

 

15.11.2021

Инспектори на  Пловдивския общински инспекторат отново спряха нерегламентирано горене на гуми близо до река Марица. Те са се отзовали на място веднага след получен сигнал и са информирали полиция и пожарна, които са изгасили пожара и са предотвратили неговото разрастване. Извършителите са избягали.

„За съжаление в сезона на смяна на автомобилните гуми все по-често сме свидетели на подобни действия, които замърсяват въздуха, почвата, водата и като цяло природата. Те са опасни за здравето на хората. Община Пловдив ще предприеме действия за ограничаване на подобни престъпни дейности“, заяви заместник-кметът „Екология и здравеопазване“ Анести Тимчев, който също отиде на посоченото място.

По думите му на възлови кръстовища и зони, близо до Марица, ще бъдат поставени видеокамери с 24-часово наблюдение с цел превенция. Допълнително ще бъде ограничен достъпът на превозни средства до реката с поставяне на бетонови блокове, тъй като насипите  са с краткосрочно действие.

Ще бъдат разпратени и писма до автосервизите, където се сменят гуми с предписания за тяхното правилно изхвърляне или предаване в базата на ОП „Чистота“ на адрес: Район „Южен“, ул. „Даме Груев“ № 64А, всеки ден от 8:30 до 17:00.

„Свидетели сме на това как ОП „Чистота“ извозва тонове боклуци и изчиства район „Източен“ и по-конкретно кв. „Столипиново“ и само за броени дни жителите на квартала отново изхвърлят своите отпадъци навсякъде – зелени площи, тротоари, река Марица“, посочи Анести Тимчев и допълни, че спешно всички компетентни институции трябва заедно да предприемат сериозни мерки и да наложат санкции, за да спре замърсяването, което придобива огромни размери.

Ако гражданите забележат подобни дейности, които застрашават чистотата на въздуха и околната среда като цяло, то могат да подават сигнали на тел. 6111 – Пловдивски общински инспекторат или в Районните полицейски управления.

Община Пловдив редовно провежда кампании за събиране на излезли от употреба гуми, батерии, акумулатори и отработени масла.

 

При горенето на гуми негативните ефекти върху здравето са внезапни и такива, които се проявяват след години. Сравнено с изгарянето на въглища, при горене на гуми във въздуха се отделят 407 % повече хром, 392 % повече олово и 1448 % повече арсен. Отделените тежки метали при изгарянето на гуми не изчезват, а се натрупват във всичко по пътя им и чрез дъждовната вода, проникват в почвата и реките.

 

2,634 total views, no views today