Начало Актуално Партньорска международна среща в Танзания по проект CULPEER 4 CHANGE

Партньорска международна среща в Танзания по проект CULPEER 4 CHANGE

В периода от 17 до 21 февруари 2020 г. в Танзания се проведе партньорска среща по проект CULPEER 4 CHANGE. Това е мащабна международна инициатива „за културно и взаимно обучение за образование за развитие“ чрез  включване на младежи в дейности, целящи постигането на устойчиво развитие в четири основни направления: борба с климатичните промени; прекратяване на експлоатацията, трафика и всички форми на насилие и тормоз на деца; фасилитиране на безопасна, редовна и отговорна миграция; прилагане на иновативни концепции за обучение във формалното и неформалното образование.

Припомняме, че през октомври 2019 г. Пловдив също бе домакин на инициатива по  проекта CULPEER 4 CHANGE, финансиран по програма EuropeAID  DEAR. Тогава в града се проведе конференция на тема „Превръщане на младите хора в двигатели на промяната чрез културно и взаимно обучение“. Събитието се състоя в артистичната обстановка на пространството за култура СКЛАД на ул.„Екзарх Йосиф“. На него си дадоха среща участници и партньори по проекта, представители на община Пловдив, на структури, работещи в сферата на образованието, а специални гости бяха младежите от Nafsi Africa – организация, занимаваща се с приобщаването и интегрирането на деца, живеещи в рискова среда от Найроби, Кения. Бяха проведени множество уъркшопи в пловдивски училища и бяха изнесени няколко културни представления.

Фокусът на партньорската среща в Танзания тази година бе поставен върху темата за миграцията и бежанските проблеми в община Кикамбони, Дар Ес Салаам, Танзания, като на събитието  в хотел South Beach участва и организацията Кигамбони (KCC) -  партньор по проекта в Танзания.

Kigamboni (KCC) е основана през 2007 г. от група приятели от местността Kigamboni – Фесто, Рашид, Насоро и Георги. Израснали в тежка бедност, родителско насилие, липса на образование и бездомно детство, те намират своето спасение в общността, която им помага да се развият и да станат уважавани възрастни. С много работа, саможертва и решителност те започват да преподават своите умения, знания и опит на децата, потърсили спасение в общността, също както тях – деца, живеещи в рискова среда на насилие, наркотици, проституция, оръжия, без дом, семейство и родителски контрол. Благодарение на общите усилия, огромно желание и мотивация,  децата не само започнали да посвещават времето си на своето образование и работа в общността, но заедно – деца и възрастни успели да заразят с мечтата си съмишленици за създаването на жизнеспособен и устойчив център на организацията Кикамбони. Така с времето тя се разраства, а през  2009 г. получава официално признаване като регистрирана организация с нестопанска цел в Танзания. Кигамбони (KCC) продължава да работи активно върху идеите и стъпва на основите, поставени от неговия специализиран мениджърски екип, като в работата се включват много местни и международни доброволци. Днес голяма част от дейностите и образователните дисциплини се преподават от бивши студенти на KCC.

Най-важният акцент в програмата на партньорската среща в Танзания бе Международната конференция, проведена на 20 февруари 2020 г. с повече от 100 участници: международни делегати – членове на партньорските организации на проекта – Германия, Дания, Италия, Боливия, Словения, Австрия, Полша и България; членове на местните власти – кметове, организации на гражданското общество ОГО, политици от регионално, национално и международно ниво и други заинтересовани лица от местността Кикамбони, Дар Ес Салаам, Танзания.

От българска страна в конференцията участваха представители на „Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество“ и на Община Пловдив.

По време на Международната конференция в Танзания, участниците запознаха своите партньори и домакини с идеята за  „културно и взаимно обучение за образование за развитие“ чрез включване на младежи в дейности, свързани с целите за устойчиво развитие, ангажиране на местните власти на Танзания, на организации на гражданското общество и политици за подобряване на предоставянето на образование и подходи за развитие. Бяха споделени примери от най-добрите практики за прилагане на CPLC  по света. Разгледани бяха различни варианти и възможности как Танзания би могла да възприеме и пренесе в средата някои от концепциите за CPLC, за да се улесни общото разбиране  и да се подобри образователната система.

Обсъдени бяха и варианти за осъществяване на публично-частно партньорство (ПЧП) между местните власти, организациите на гражданското общество и други заинтересовани страни за насърчаване на най-добрите подходи за CPLC в образователните системи. Състоя се и официално представяне на организацията „Кигамбони“ пред местните власти и други организации на гражданското общество в Танзания, в ролята им на партньор в инициативите за развитие на общността и като част от специалния проект CULPEER 4 CHANGE на Европейския съюз, който се изпълнява и в Танзания.

Конференцията завърши с откриване на стенопис в местността Кикамбони. Създаването на стенопис е специфично, традиционно събитие в проекта CULPEER 4 CHANGE, финансиран по програма EuropeAID DEAR. Затова и в Пловдив през 2019, ученици от специалността „Стенопис“ от Художествената гимназия в Пловдив, съвместно с художничките Сара Йейтс от Англия и Фейт Атиено от Кения рисуваха в рамките на две седмици стенописна композиция с размер 8х8 метра на тема „Екология и защита на природата“ на фасадата на СУ „Свети Седмочисленици“ в район Тракия, която имаше своето официално откриване, съпътствано с представление.

Поради пандемията от COVID – 19, част от предстоящите дейности по проекта CULPEER 4 CHANGE през следващите месеци ще се осъществяват онлайн, чрез конферентни връзки и споделяне чрез интернет платформи. Очаквайте  новини!

Събитията са част от проекта CULPEER 4 CHANGE, финансиран по програма EuropeAID DEAR, ключово действие 2: Global Learning education and advocacy projects led by a Local Authority or Association of LAs (EU member states), Сфера на действие: Global Learning Education, номер на проекта: CSO-LA/2018/401-796, период на проекта: 01.02.2019 – 31.01.2022.

Вижте видео клипа от Танзания 2020 и събитието в Пловдив 2019:
TANZANIA 02/20: Conference & Mural Painting Opening
https://youtu.be/7Pq5XIuHZ4E

 

ИМЕ НА ПРОЕКТА: CULPEER 4 CHANGE

Програма: EuropeAID  DEAR
Ключово действие 2: Global Learning education and advocacy projects led by a Local Authority or Association of LAs (EU member states)
Сфера на действие: Global Learning Education
Номер на проекта: CSO-LA/2018/401-796
Период на проекта: 01.02.2019 – 31.01.2022

ПАРТНЬОРСТВО

БЕНЕФИЦИЕНТ:
Отдел международно сътрудничество на градската управа на Кьолн, Герания – координатор.

ПАРТНЬОРИ:
Büro für Kultur- und Medienprojekte GmbH, Германия
Institut equalita e.V., Германия
SPOR Media, Дания
Общини Калундборг и Сондерборг, Дания
OIKOS, Италия
Асоциация Pixel, Италия
Провинция Варезе, Италия
Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество, България
Община Пловдив, България
Humanitas, Словения
Община Нова Горица, Словения
COMPA, Боливия
Kigamboni Community Centre, Танзания
Асоциирани партньори от Полша и Люксембург

ПРОЕКТЪТ ЦЕЛИ
Насърчаване на образование за развитие по въпроси от целите за устойчиво развитие (SDG), а именно:
* SDG 13: Борба с климатичните промени.
* SDG 16.2: Прекратяване на тормоза, експлоатацията, трафика и всички форми на насилие спрямо и тормоз на деца.
* SDG 10.7: Фасилитиране на безопасна, редовна и отговорна миграция.
* Прилагане на иновативни концепции за обучение във формалното и неформалното образование.

СПЕЦИФИЧНИ ЦЕЛИ
Интегриране на иновативна обучителна концепция в системите на формалното и неформалното образование в 7те страни, членки на ЕС, а именно:
* Концепцията за културното и взаимно обучение

ЦЕЛЕВИ ГРУПИ
* Ученици, ангажирани в сферата на формалното и неформалното образование.
* Преподаватели, ръководни кадри в училищата, педагози от младежки центрове, родители, местни граждански организации и доброволци.
* Местни власти, политици и лица, вземащи решения, медии и широката аудитория.

ОЧАКВАНИ РЕЗУЛТАТИ
* Представена, тествана и промотирана концепция за културно и взаимно обучение в учебните програми и практики в училища, младежки центрове и други места в 7те страни, членки на ЕС:
* Представления на културни групи от Южните континенти;
* Уъркшопи, проведени от групи от Южните континенти;
* Ангажирани млади хора;
* Подобрена информираност по въпросите на целите за устойчиво развитие 13, 16 и 10 сред младите хора;
* Организирани събития и конференции;
* Публикуване на други нови методи, освен културното и взаимно обучение;
* Културно и взаимно обучение, промотиращо целите за устойчиво развитие 13,16 и 10, демонстрирано пред представители на местни власти, политици и лица, вземащи решения;
* 7 международни конференции в Европа и Танзания;
* Ангажирани политици и лица, вземащи решения
* Нови онлайн обучителни инструменти по целите за устойчиво развитие, разработени, интегрирани и използвани във формалното и неформалното образование в 7те страни членки на ЕС;
* Интернет платформа;
* Нови обучителни инструменти на всички езици на страните, членки на ЕС;
* Куизове с въпроси по всяка от целите за устойчиво развитие (за различни възрасти + вариант за широката общественост);
* Иновативни методи като колаборативни стенописи, видео клипове, направени от младежи и публични културни представления.

3,954 total views, no views today