Начало Актуално Петима чуждестранни артисти идват да работят в Пловдив в рамките на CONTEXT AiR

Петима чуждестранни артисти идват да работят в Пловдив в рамките на CONTEXT AiR

ContextAiR_MA_ver1 (1)

 

21.04.2022

След огромния интерес към отворената покана от над 100 кандидати от цял свят вече са известни имената на артистите, които ще участват през 2022 г. в общинската резидентна програма CONTEXT AiR. Това са:

 

Simon Van Parys (Симон Ван Парис) – от Белгия

Anne Fehres & Luke Conroy (Анне Ферес и Люк Конрой) – артистично дуо от Нидерландия

Rima Pipoyan (Рима Пипоян) – от Армения

Daria Pugachova (Дария Пугачова) – от Украйна
Журито беше единодушно по отношение на селектираните артисти и се спря на избор, който да обхване най-широк кръг от изяви като скулптура, мултидисциплинарни визуални проекти, съвременен танц и пърформанс, образователни инициативи, видео.

 

Тази година селекцията на програмата се прави от: Светлана Куюмджиева (куратор, изкуствовед, критик, куратор на настоящата резидентна програма), Ива Стоянова (архитект и доктор по опазване на архитектурното наследство), Саркис Нерсесян (скулптор и домакин на резидентната къща на CONTEXT AiR), Никола Шопов (режисьор, продуцент, маркетинг и пр мениджър на Държавна Опера Пловдив), Светослав Тодоров (журналист и редактор).

 

Благодарение на положителния отклик и партньорството на фондация „Зингер-Захариев“ в CONTEXT AiR се включва и един допълнителен артист, което дава възможност за още по-разнообразни проекти и възможности. Така участниците вече са петима.

 

Предстои обявяване на програмата на резиденцията по месеци, както и датите на публичните срещи с избраните артисти в Пловдив.

2,158 total views, no views today