Начало Актуално Пет български общини се присъединиха към Пакта за превенция и противодействие на корупцията на общинско ниво 


Пет български общини се присъединиха към Пакта за превенция и противодействие на корупцията на общинско ниво 


Photo 1 Photo 2

19.02.2024

 

На 12.02.2024 година пет български общини подписаха Пакта за превенция и противодействие на корупцията на общинско ниво, демонстрирайки своя ангажимент да продължат да работят за противодействие на корупцията.

 

Документът бе подписан от кметовете на Габрово, Добрич, Пловдив и Хасково и секретаря на Община Видин по време на Втората национална конференция на Международния републикански институт (IRI) „Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво“, която се проведе на 12-13 февруари в гр. София.

 

Конференцията бе открита от зам.-посланика на САЩ Андриа Брулет-Родригез, министъра на правосъдието Атанас Славов и регионалния директор на Международния републикански институт за Европа Пол Маккарти.

 

Във встъпителното си слово зам.-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез определи подписването на общинския пакт за борба с корупцията като символ на ангажимента от кметовете да се стимулират прозрачността и интегритета.

 

Приветствайки присъединяването на общините към Пакта, министър Славов заяви, че “добрите системи за превенция на корупцията работят, преди да се стигне до санкция. Налагането на санкцията е провал на системата за борба с корупцията, а не успех“.

 

„Присъединяването към пакта е ясен и силен публичен ангажимент от страна на кметовете да продължат да работят за повече ефективна прозрачност и отчетност на местните институции, за повишаване на гражданското участие, и подобряване на ефективното използване на общинско ниво на механизмите и структурите за превенция и противодействие на корупцията,“ подчерта Пол Маккарти.

 

В дискусионен панел кметовете обсъдиха добрите практики и общите предизвикателства, пред които са изправени в усилията си да гарантират ефективна прозрачност и антикорупционни мерки на общинско ниво. Те обсъдиха възможни решения, сред които засилване на добрата комуникация с гражданите, укрепване на доверието в местните институции чрез повишаване на откритостта и достъпността, засилване на гражданското участие и дигитализация.

 

Втората национална конференцията е част от програма на IRI в България за справяне с уязвимостите към корупция на общинско ниво, която обхваща 15 общини. Първото издание на конференцията се проведе през юли 2022г., когато десетте общини от първата кохорта по програмата подписаха Пакта. Следвайки стъпките на първите десет, на петте общини от втората кохорта им предстои разработването на общински програми от реформи и тяхното официално приемане.

Повече информация за Програмата на Международния републикански институт за борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво може да откриете тук.

Снимки от конференцията ще откриете като приложени файлове.

2,626 total views, no views today