Начало Актуално Пловдивски съкровища: Книгоиздаването в България през втората половина на 19 и началото на 20 век

Пловдивски съкровища: Книгоиздаването в България през втората половина на 19 и началото на 20 век

Направете своята 3D виртуална разходка в къща-музей „Христо Г.Данов“

Инициативата #оставамЕСивКъщи с Европейска столица на културата за приобщаването на пловдивските културни институти и осигуряването на възможност на хората, останали вкъщи, да съпреживеят отново моменти от историята на културните оператори в Пловдив продължава с още интересно съдържание.

В продължение на идеята на заместник – кмета по култура, археология и туризъм  Пламен Панов, екип от отдел „Култура, археология и културно наследство“, заедно с колегите си от ОИ „Старинен Пловдив“ и  Регионалния исторически музей в Пловдив извършиха дигитализация с мобилна станция на  експозицията в къща –музей „Христо Г.Данов“.

На сайта http://digital.plovdiv.bg  можете да направите своята 3D виртуална разходка и да видите най-любопитните неща, в отделните раздели.

Ползвайте инструкциите за навигация.

http://digital.plovdiv.bg/BG/Pages/OldPlovdivHousesView.aspx?i=80&Source=/BG/Pages/OldPlovdiv.aspx#virtualWalk8

http://digital.plovdiv.bg/BG/Pages/default.aspx

 

За експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина на 19 и началото на 20 век”:

Сградата, в която се помещава експозицията е построена в средата на 19 век и е типичен представител на българската възрожденска архитектура. Основите са каменни и стъпват върху отвесните скали на Таксим тепе. Главната фасада е оформена с четириколонен портик, който носи богато украсен кобиличен фронтон. Едноетажната жилищна част е пример за широко разпространената пловдивска симетрична къща. Централната част е заета от тържествен салон с цветно изписани стени и дървен таван с резбована композиция „слънце”. Преходът от тавана към стените е богато изписан – редуват се 12 медалиона с пейзажи и 12 кошници с цветя. Кабинетът на книгоиздателя е изписан с интересен шахматен орнамент, едната от стените се заема от долапи с автентични резбовани врати. В северозападната стая е иззидана голяма печка с оригинална пластична гипсова украса. Дървеният таван тук е подменен с измазан и е изписан с декоративна портретна живопис. В един от четирите медалиона е изобразен Йохан Гутенберг.

Експозицията на Регионален исторически музей – Пловдив, за историята на книгоиздаването в Пловдив и Пловдивския край е открита през 1975 г. в дома на основателя на модерното българско книгоиздаване Христо Груев Данов. В шест зали са показани уникални образци на печатната възрожденска книга. Проследени са етапите в развитието на учебното дело на базата на издателската дейност на Христо Г. Данов и Драган Манчов – основни снабдители на българските училища с учебници и учебни пособия, както и дейността на други изтъкнати книжовници и просветни дейци като х. Найден Йованович, Йоаким Груев и др. Отразена е ролята на град Пловдив като център на българската просвета и култура през втората половина на 19 и началото на 20 век. Пресъздадена е точно обстановката в работния кабинет на Христо Данов, уредена е възстановка на класна стая от епохата на Българското възраждане. В пристройката на къщата – музей са експонирани печатарска техника и машина тип „американка”, оригинални снимки от печатницата на Христо Данов в Пловдив и е възстановена книжарница с учебни помагала и книги в стила на някогашните книгопродавници.

В отдел „Книгоиздаване в България през втората половина на 19 и началото на 20 век” на музея се съхраняват над 5000 тома книги, уникални издания, географски карти и учебни картини и помагала, предмети от бита, лични вещи и кореспонденция на Христо Данов и неговото издателство. Сградата е архитектурен и исторически паметник от национално значение. Реставрирана е през 1974/1975 г. от НИПК /Национален институт за паметниците на културата/ по проект на арх. Дикиджиев и изписана от група под ръководството на художника Зденек Крачевски.

С кампанията #оставамЕСивКъщи с Европейска столица на културата, ние сме #ЗАЕДНО в борбата за ограничаването на разпространението на коронавирус и благодарим на всички за отговорното поведение и грижа към собствената личност и обществото.

По примера на стотици музеи, галерии, театри по цял свят, „Пловдив 2019“ ще предлага чрез достъп до онлайн платформи и канали културно съдържание, художествени колекции и заснети експонати. Ще бъдат излъчени документални филми, музикални програми, предавания за култура,  образователна поредица, филми по спектакли на Опера Пловдив, спектакъл по повод 135 години от създаването на Драматичен театър Пловдив –десетки часове програма от фонда на БНТ 2.

Следете рубриките „Новини“ и „Сбития“, за да видите и следващите обекти, които са в процес на дигитализация.

Линкове към социалните мрежи и платформи:

https://www.facebook.com/2019plovdiv/

https://twitter.com/Plovdiv2019

https://www.linkedin.com/company/municipal-foundation-plovdiv-2019/

https://www.instagram.com/Plovdiv2019/

https://www.facebook.com/VisitPlovdiv/

5,502 total views, no views today