Начало Актуално Пловдивски ученици показаха умения за защита при бедствия и аварии

Пловдивски ученици показаха умения за защита при бедствия и аварии

sastezanie_zashtita_3 sastezanie_zashtita_5

20.04.2023

Пловдивски ученици от 9 общински училища показаха знания и умения

за защита при бедствия и аварии. Това стана по време на днешното състезание, организирано от Община Пловдив и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. То се провежда под егидата на ГДПБЗН и Министерството на образованието и науката и е общинският кръг от националното ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“.

„Целта е да се изградят знания и умения у децата как да се справят при кризисни ситуации. Целогодишно в училищата се водят извънкласни занятия по тематичен план и сега учениците показват наученото“, коментира  началникът на отдел „Обществен ред и управление при кризи” в общината Емил Вълков.

В Информационно-образователния център по гражданска защита отбори с ученици от VI и VII клас първо попълваха тестове с 30 въпроса, а после демонстрираха и практическата си подготовка за справяне при извънредни ситуации.

Благодарение на предварителния професионален инструктаж от старши инспектор Йордан Михов и негови колеги от Пожарната състезателите показаха бързи и правилни реакции на действие при земетресение, водно спасяване, херметизиране на хранителни продукти и поставяне на противогази.

На първите две места в състезанието се класираха отборите но СУ „Симон Боливар“ и ОУ „Доктор Петър Берон“. Те получиха купи и грамоти и ще представят общината на областното състезание, което ще се състои на 18 май. Достойни техни съперници бяха учениците от СУ „Черноризец Храбър“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Св. Седмочисленици“, СУ „Пейо Кр. Яворов“, СУ „Никола Вапцаров“, ОУ „Захари Стоянов“ и ОУ „Райна Княгиня“. Всички участници заслужиха похвала и награди.

2,421 total views, no views today