Начало Актуално Пловдивчани почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим пред паметника „Свидетелят“

Пловдивчани почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим пред паметника „Свидетелят“

5 13

01.02.2022

На днешния 1-ви февруари, обявена за Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, пловдивчани почетоха паметта на хилядите знайни и незнайни жертви, загинали в борбата срещу терора на тоталитарната власт пред паметника „Свидетелят“ на площад „Стефан Стамболов”, пред сградата на общината.

На честването, организирано от Съюза на репресираните от комунистическия терор в Пловдив, присъстваха Областният управител Йордан Иванов, Председателят на Общинския съвет – инж.Александър Държиков, заместник-кметовете Стефан Стоянов и Пламен Панов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, представители на общинската администрация, членове на Съюза, наследници и родственици на репресирани комунистическия режим, граждани и медии.

Честването започна със слово на Атанас Узунов – дългогодишен председател на Съюза на репресираните от комунистическия терор в Пловдив. В него, той припомни събития, факти и цифри от случилото се на 1 февруари 1945 г.

„На тази дата през 1945 г. са изпълнени смъртните присъди на бившите регенти, дворцови съветници, министри и народни представители от 25-то Народно събрание, издадени от Първи и Втори върховни състави на т. нар. Народен съд, организиран от новата комунистическа власт под диктовката на Георги Димитров от Москва..  Осъдени  на смърт са 8 царски съветници, 22 министри от правителствата след 1941 г., 67 депутати и 47 генерали и висши офицери. Общо издадените присъди са 9550, като 2730 от тях са на смърт, 305 на доживотен затвор, а 200 души са избити преди да дочакат присъдите си. Изселени са 4 325 семейства чиито членове са 122 хиляди души. При подготовката на процесите, са арестувани 30 000 души, а 10 000 от тях са подсъдими. Убийствата са извършени от българи срещу българи! Този трагизъм няма равен в европейската история. Без съд и присъда са убити на 30 000 души в хода на Народния съд, много са убити в домовете си и след това мародерствано. Комунистическият геноцид над българите от 1944 г до 1989 г. по данни са 40 000 души, но те са много повече -   над 60 000 души. От 08.09.1944 г. до 17.10.1944 г. за 40 дни са избити 26 850 души. От 20.10.1944 г. до 28.04.1945 г. осъдени от народния съд са 11 122 души. Изпълнени смъртни присъди от 1946 г. до 1975 г. са 680 души; избити в лагерите от 1945 г . до 1962 г.  – 640 души. Застреляни на границата от 1946 г. до 1962 г. – 580 души. Да се помни, но да не се повтаря Българи да убиват Българи!“, каза в словото си Атанас Узунов.

Свои спомени разказа и член на Съюза, който е автор на книга, посветена на възродителния процес в България. На честването присъства и авторът на монумента „Свидетелят“ –  скулптора Жорж Трак, който припомни историята на създаването на паметника.

От името на община Пловдив, обръщение направи заместник -кмета по “Oбразование, бизнес развитие и европейски политики” Стефан Стоянов.

Благодаря, че отново сте тук и сме заедно! Стотиците хиляди репресирани и тяхната саможертва изкараха България извън рамките на робските окови през първата половина на 20-ти век. Тези хора са причината да бъдем сега тук, да сме свободни, да имаме свободен дух и да мечтаем за по-добра България. Вашата саможертва не беше напразна! Никога в българската история не е имало такова избиване на българи от българи! И въпреки варварския акт, днес ние имаме своя път като част от свободния свят и се чува думата ни. Искам да кажа: Кураж! Промените в България се случиха трудно, но се случват! Това, че нямаше реваншизъм е една от най-големите победи на българския народ. Погледнахме напред, не гледаме назад. Бъдещето е в ръцете на младите поколения и от тях зависи как ще се развива държавата ни занапред. Но това, което сториха всички тези българи, в почти 46 години тежка репресия, днес дава резултат, дава ни сили, че можем да се справяме по-добре и по-качествено и България може да бъде много по-силна. Поклон пред жертвите на комунизма!“,, каза в обръщението си към присъстващите заместник – кметът Стефан Стоянов.

След едноминутно мълчание със свеждане на глава, присъстващите официални лица и граждани положиха венци и цветя на паметника „Свидетелят“.

2,280 total views, no views today