Начало Актуално Пловдив е домакин на Тепе Джамборе – първият по рода си спортно-културен маратон

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе – първият по рода си спортно-културен маратон

плакат (2)

25.04.2024 

Стартът на Тепе Джамборе е на 15-и юни от 18.00 часа и маршрутът обхваща 7-те пловдивски тепета

 

За пръв път у нас ще се проведе спортно-културен маратон. Домакин на пилотното издание на Тепе Джамборе е Пловдив. Събитието представлява състезание по бягане, чийто маршрут преминава през седемте тепета на Пловдив. Стартът на Тепе Джамборе е на 15-и юни от 18 ч. Участниците ще започнат своята обиколка на пловдивските тепета от Бунарджика. 11-километровото трасе продължава през Сахат, Небет, Джамбаз и Таксим тепе, Главната улица, Римския стадион, Античния театър и през някогашното Марково тепе, на чието място днес има мол със същото име.

Състезателите ще финишират на Младежкия хълм. Контролното време за преминаване по целия маршрут е малко под 3 часа. Тук идва иновативното в събитието – организаторите на Тепе Джамборе са подготвили културни събития, които съпътстват маратона.

Още на старта на Бунарджика ще има салса, а на площада пред Паметника на освободителите е планирано едночасово хоро. Всеки, който желае, може да се включи“, разказа един от организаторите на спортно-културния маратон Никола Чонгаров от сдружение „Общо бъдеще“.

Различни концерти, участие в театър, танци са част от другите изненадите, съпровождащи състезанието. Кулминацията е на Младежкия хълм, след финала, където ще свири банда на живо.

В събитието може да се включи всеки, който е във форма и готов да избяга трасето за 2 часа и 50 минути. Организаторите дават възможност да участват и хора в неравностойно положение. „Една от водещите ни идеи е да обединим общността. Искаме всички да могат да се включват в този празник на града, но и да покажем, че при желание всеки е способен да постига всички свои цели“, обясни другият организатор Флориан Дуйар.

В момента тече записване на първия спортно-културен маратон, което приключва на 31 май, а участниците могат да избират стартов пакет с или без тениска. За хората с увреждания ще бъдат предоставени безплатни стартови пакети, като към момента е ясно участието на двама незрящи състезатели – Виктор и Иглика Асенови. Също и отбор с трудноподвижни хора от фондация „Ела и ти“.

Отбори на фирми, които искат да организират нестандартен и вълнуващ тиймбилдинг за служителите си, също могат да се запишат за участие.

Ако смятате, че можете да избягате 11 км през всички тепета за по-малко от 3 часа, като по пътя танцувате хоро, слушате концерти и участвате в театър, запишете се!

Всичко за събитието и записване: https://tepejambore.com/

Тепе Джамборе е част от Културния календар на града и се организира с подкрепата на Община Пловдив.

1,255 total views, no views today