Начало Пловдив днес Пловдив е Европейски град на спорта за 2014-та година

Пловдив е Европейски град на спорта за 2014-та година

Пловдив е обявен за Европейски град на спорта през 2014-та година. Новината съобщиха членът на Европейският парламент Андрей Ковачев, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и заместник-кметът по спорт Георги Титюков.

Евродепутатът Андрей Ковачев ме запозна с възможността да се включим в това състезание и да представим своята кандидатура за Европейски град на спорта за 2014-та, припомни кметът на Пловдив. Той допълни, че досега нито един български град не е участвал в тази надпревара. Няколко месеца работихме по кандидатурата на Пловдив, като през месец юни представихме апликационната форма, преди няколко седмици имахме посещение от европейската оценяваща комисия. За мен като кмет е изключително радостно да съобщя, че Пловдив е обявен за един от 14-те градове на спорта през следващата година и е първият български град, който печели тази чест, заяви инж. Иван Тотев.

От своя страна членът на Европейският парламент Андрей Ковачев честити на пловдивчани прекрасната новина. Той подчерта, че в Пловдив спортът е на много високо ниво – има традиции, много европейски и световни шампиони и се инвестира сериозно в спортната инфраструктура. Престижният приз е учреден през 2001-ва година и се присъжда от Асоциация на европейските градове и столици на спорта.

Избирането на Пловдив за Европейски град на спорта повишава видимостта на града ни в европейски мащаб. Всички събития, които ще се случват през 2014-та година на спортната арена, ще имат не само по-голяма европейска видимост, но ще привличат очите на цялата европейската общественост. Състезанията ще бъдат подкрепени от Европейската комисия, което дава възможност на градовете на спорта да бъдат посетени от много гости от Европа и да се говори повече за тях.

Наградата има изключително имиджово значение за Пловдив. Тя ще обърне очите на европейската общественост към спортните събития в Пловдив през 2014-та, а оттам насетне градът ни ще кандидатства за домакин на различни спортни мероприятия с визитка – Европейски град на спорта, подчерта кметът Иван Тотев.

Официалната церемония по връчването на знамето и на приза ще се състои на 6-ти ноември в Европейския парламент с представители на Европейската комисия и представители на Асоциация на европейските градове и столици на спорта.

5,899 total views, no views today