Начало Актуално Пловдив е лидер във внедряването на автоматични външни дефибрилатори на обществени места

Пловдив е лидер във внедряването на автоматични външни дефибрилатори на обществени места

Пловдив е общината с най-много обществени дефибрилатори, устройствата са монтирани на вече 8 обществени места

Здравко Димитров - Калин Калинов - дефибрилатори (2) Здравко Димитров - Калин Калинов - дефибрилатори (1)

Община Пловдив, съвместно с БЧК – Пловдив, отбеляза Международния ден на рестартирането на сърцето с организирани демонстрации по оказване на първа помощ. Съвместната инициатива се проведе днес пред сградата на Община Пловдив, където служители и доброволци на БЧК показаха основни техники в оказването на първа помощ. Демонстрациите се организират с цел повишаване на информираността за сърдечния арест.

По време на събитието беше отбелязан и напредъкът на Община Пловдив по „Програма за внедряване на обществени автоматични външни дефибрилатори в град Пловдив“.

„Пловдив е лидер във внедряването на автоматични външни дефибрилатори на обществени места“, заяви кметът Здравко Димитров. Към момента устройствата са поставени на 8 обществени места – в общинските болници МБАЛ „Св. Мина“ и МБАЛ „Св. Пантелеймон“, в ДКЦ-1, ДКЦ-2 и ДКЦ-4, ДКЦ-5 и ДКЦ-7, както и в сградата на Община Пловдив.

Автоматичните външни дефибрилатори са монтирани на стратегически места, като целта не е да обслужват само дадената сграда, в която са поставени, но и периметъра около нея.

Стартът на програмата по внедряване на животоспасяващите устройства беше даден по-рано тази година, поради тревожната статистика на Европейския съвет по ресусцитация. Данните показват, че над 400 000 души умират всяка година в Европа от внезапен сърдечен арест.

„Става въпрос за директно спасяване на човешки живот. Около 10 000 човека в България годишно получават сърдечен арест. Ако имаме необходимия брой дефибрилатори могат да бъдат спасени около 65 % от хората получили сърдечен арест“, заяви директорът на Дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов. По думите му процентът на оцелелите при липсата на условия за дефибрилация е много нисък.

По инициатива на БЧК – Пловдив в момента се провеждат обучителни програми, в които всеки може да се включи и да научи повече за оказването на първа помощ и работа с автоматичните външни дефибрилатори. По думите на д-р Калин Калинов за работа с апаратите ще бъдат обучени и служителите на полицията и пожарната като организации, които първи се отзовават при спешни случаи.

На събитието присъстваха и представители на фондация „Първите три минути“. „За първи път в България толкова мащабно се поставят автоматични външни дефибрилатори. Много се радвам, че в Община Пловдив внедряването на дефибрилаторите се случи изключително бързо. Това е една огромна крачка към това Пловдив да се превърне в един напълно европейски град“, заяви представителят на фондацията Марияна Манушева.

Според проучванията, незабавно оказаната първа помощ и ранната дефибрилация повишават шансовете за спасяване до над 65%. Повечето инциденти се случват в присъствието на свидетели, които биха могли да помогнат, ако имат необходимите средства за това. Използването на автоматичен външен дефибрилатор (АВД) може да върне сърцето към нормалния му ритъм и е част от официално издадения алгоритъм за оказване на първа помощ от Европейския съвет по ресусцитация.

Община Пловдив приканва големите компании в града, при възможност, да закупят животоспасяващата апаратура. Цената е достъпна, а ползите са стотици спасени животи всяка година.

На събитието присъстваха още директорът на РДПБЗН – Пловдив комисар Георги Мангараков и директорът на БЧК – Пловдив Таня Георгиева.

Здравко Димитров - Калин Калинов - дефибрилатори (6) Здравко Димитров - Калин Калинов - дефибрилатори (4)

 

3,463 total views, no views today