Начало Актуално Пловдив за десета поредна година отличи добрите хора в града

Пловдив за десета поредна година отличи добрите хора в града

1 (1) 1 (14)

За десета поредна година Пловдив превръща доброто в кауза. На церемония в Цар-Симеоновата градина бяха отличени хората с добри сърца, номинирани в кампанията „Пловдив – град на доброто“ от своите съграждани. Тази година инициативата бележи своя първи юбилей.

В рамките на 08.06. до 15.06. пловдивчани имаха възможността да номинират добрите хора в града, които безкористно подават ръка на човек в нужда или се борят за развитието на нашето общество. От стотици постъпили номинации журито в кампанията беше поставено пред тежката задача да отличи по един човек във всяка една от четирите категории – „Градско развитие“, „Социална дейност“, „Образователна дейност“ и „Добротворчество“.

Началото на церемонията постави изпълняващият длъжността кмет на Пловдив и зам.-кмет по финанси Величко Родопски. Той прочете обръщение от патрона на кампанията кмета Здравко Димитров, който не присъства на награждаването, поради здравословното си състояние. Ето какво гласеше то:

„Кампанията за търсене на добрите хора се провежда вече 10 години в Пловдив. С всяка изминала година получаваме 10 пъти по-силни и вдъхновяващи истории за добрини и добротворчество. Нашият град показа, че е важно да показваме добрите примери на: Човекът, който подава ръка в труден момент, Човекът, който развива и подкрепя образованието, Човекът, който помага за по-красивия изглед на града ни, Човекът, който твори добро.

Тази кампания нямаше да бъде възможна без огромното съдействие на създателя на инициативата Йорданка Петкова и учениците и учителите от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника. Техният дух и големите им сърца дават живот на кампанията и ние им благодарим.

„Пловдив – град на доброто“ ни показа колко добри хора има в града ни и съм сигурен, че има още хиляди истории за добрина, които още не сме чули. Ето защо ще продължим тази инициатива, а с нея ще продължим и да разпространяваме добрите примери. Благодаря ви, че бяхте част от тази инициатива. Споделяйте и говорете за добрите дела.“

Зам.-кметът Величко Родопски връчи и благодарствена грамота на децата и учителите от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника за дългогодишното партньорство и подкрепа в кампанията „Пловдив – град на доброто“.

Наградата за градско развитие получи Тони Симидчиева, която през годините допринася за развитието на занаятчийството в града. Наградата ѝ  беше връчена от Чавдар Каришев – директор на БНР – Пловдив и член на журито в кампанията в категория „Градско развитие“.

„Изключително много се вълнувам, това е страхотно признание! Може би много други неща съм чувала, но това, че съм добър човек и то да бъде признато от много хора, ми се случва за първи път. Благодаря на всички! Обещавам, че ще бъда наистина добър човек“, заяви Тони Симидчиева при получаване на наградата.

В категория „Социална дейност“ признанието получи завеждащият отделението по УНГ в Университетска болница „Пълмед“ д-р Атанас Гюлев. Д-р Гюлев не успя да присъства на церемонията и наградата прие старшата сестра на отделението, която благодари от името на д-р Гюлев и на целия отдел. „От името на екипа обещавам, че ще се стремим да правим добро, за да може да сме полезни за хората“, заяви тя.

Отличието връчи зам.-кметът по социална политика Георги Титюков.

За „Образователна дейност“ приза заслужи Тина Димитрова – създател на първия специален баскетболен отбор в България, в който напълно безплатно се обучават деца и младежи с увреждания. Тина не успя да присъства на церемонията и наградата от нейно име получи съпругът ѝ – Атанас Димитров.

„Чувствам се много горд със семейството и съпругата ми. Това, което прави тя е от цялото ѝ сърце и душа и ми предаде да ви уверя, че ще продължава да го прави и занапред, защото това е нейният живот“, каза при получаването на наградата Атанас Димитров.

Плакетът бе връчен от зам.-кмета по образование Стефан Стоянов.

В категория „Добротворчество“ наградата беше присъдена на Анна Стайкова-Петерманн – наскоро пенсионирана медицинска сестра, която в продължение на няколко години  работи в голяма международна компания и на територията ѝ създава локално доброволческо формирование, в което се включват служители от различните звена и отдели на завода. По време на извънредното положение се включва в редица доброволчески инициативи: пазарува храна и лекарства на възрастни и самотни хора, на семейства под карантина; оказва психосоциална подкрепа по телефон.

„Дейността, за която съм номинирана за мен е нещо напълно естествено. Това е моят начин на живот. Казвам едно огромно благодаря и обещавам да водя хора след себе си по пътя на доброто“, коментира отличената в категорията и апелира хората да станат доброволци, защото „няма по-хубава причина от това да станеш сутрин“.

Наградата на Анна Стайкова – Петерманн връчи създателят на кампанията „Пловдив – град на доброто“ Йорданка Петкова. Тя призова да се поклоним пред доброто и да не забравяме хората около нас , които имат нужда от помощ. „Можем да оцелеем единствено, когато си помагаме. Нека да не чакаме един ден да правим добро“, апелира тя.

На финала, приза „Посланик на доброто“ получи основателят на сдружение „БГ бъди активен“ Ласка Ненова. В тазгодишната кампания Ласка получава номинации и в четирите категории, а отличието ѝ беше връчено заради огромния принос към обществото и средата, в която живеем чрез множеството инициативи, които сдружението организира.

„Добър човек и посланик на доброто не се става сам, затова посвещавам тази награда на всички добри хора, които са подкрепяли мен и сдружение „БГ Бъди Активен“. Доброто ни движи напред и всяка една похвала или награда, която получаваме ни дава мотивация да продължаваме напред. Ще се радвам да продължаваме да правим добро заедно“, коментира носителят на награда „Посланик на доброто“.

На церемонията по награждаване присъстваха още и отличените в миналогодишното издание на кампанията, както и граждани на Пловдив. Жури в десетото юбилейно издание на кампанията бяха: Йорданка Петкова, Председател на Националния алианс на хора с редки болести и създател на инициативата „Пловдив – град на доброто“, Категория „Социални дейности“, проф. Юрий Анастасов, завеждащ Отделение по Пластична хирургия в УМБАЛ “Свети Георги“ – Пловдив и носител на наградата „Пловдив – град на доброто“ 2020 , Категория „Социални дейности“, инж. Людмила Ганчева, Директор на Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, Категория „Образователна дейност“, Чавдар Каришев, Ръководител, БНР Пловдив, Категория „Градско развитие“ и Ренета Венева, Председател на Националния алианс за работа с доброволци, Категория „Добротворчество“.

За доброто настроение на публиката се погрижиха „Хорът на пловдивските момчета“, „ВГ Бамбини“, солистите на ФАФ „Куклици“, естрадно студио „Прима“ и младежка духова формация.

Официални партньори на кампанията са БНТ 2, БНР – Пловдив, Асоциация наследствен ангиоедем и Професионална гимназия по технологии и техника – гр. Пловдив.

2,831 total views, no views today