Начало Актуално Пловдив и Бургас обединяват усилия в следващия програмен период

Пловдив и Бургас обединяват усилия в следващия програмен период

DSC_6526

Кметът на Пловдив Здравко Димитров посрещна кмета на Бургас Димитър Николов в Община Пловдив днес. Основен акцент на срещата беше набелязването на конкретни стъпки за съвместна работа между двете общини по проекти в следващия програмен период. Брюксел насърчава регионалната децентрализация и кооперирането между повече региони и дава възможност за привличането на допълнителни средства за инвестиции.

Двата града подготвят споразумение, което да даде рамка на основните приоритети за кандидатстване на двете области по основните финансови механизми на Европейския съюз през предстоящите няколко години: следващия програмен период, Фонда за възстановяване и развитие, Зелената сделка на Европа и директно финансиране от Брюксел. Към общите действия се очаква да се присъединят и общините Стара Загора, Хасково и Габрово.

Здравко Димитров и Димитър Николов акцентираха върху развитието на индустриалните зони, осигуряването на техническа, социална, образователна, транспортна и комунална инфраструктура, като и върху обществения екологичен транспорт, обезпечаването на производствени ресурси, създаване на центрове за преквалификация и т.н.

На срещата присъстваха също зам.-кметът с ресор „Бизнес развитие“ Стефан Стоянов и изпълнителният директор на „Тракия икономическа зона“, които в момента подготвят съвместно концепция за развитие на въглеродно неутрални индустриални зони край Пловдив. Новият етап от развитието на индустриалните зони около Пловдив се очаква да предизвика допълнителен интерес на компании от Европа и Северна Америка, които да насочат свои инвестиции в производства с по-висока добавена стойност.

3,317 total views, no views today