Начало Пловдив днес Пловдив отбеляза 129 години от Съединението и Празника на града

Пловдив отбеляза 129 години от Съединението и Празника на града

Всяка година на 6-ти септември Пловдив е център на националните тържества по повод Съединението на Княжество България и Източна Румелия. 129-тата годишнина от историческия акт бе отбелязана тържествено в Пловдив, който на тази дата чества и своя празник.

Честванията започнаха в катедралния храм „Света Богородица” с тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, на който присъстваха кметът инж. Иван Тотев, областният управител Розалин Петков, председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов, заместник-кметове на общината и районни кметове, общински съветници, политици, общественици и граждани.

„На днешния ден нека си спомним всички труженици на Съединението, защото те имаха вяра – чиста и православна, и тя ги насърчаваше в подвига. Тях ги крепеше и християнската надежда, че няма усилие, труд, които да не се възнаграждават с успех. Дейците на Съединението са го постигнали с обединение  на българския народ около идеалите и вярата, а не около чужди политически интереси. Наш свещен дълг е в благодарната българска памет да не забравяме техните добродетели на вяра и родолюбие, а техният пример да ни насърчава. Боже, пази България!”, призова Н. В. Пр. Пловдивският митрополит Николай.

По-късно в знак на признателност пловдивчани и гости на града положиха цветя пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов. По традиция на 6-ти септември се проведе и традиционния мемориален маратон „Съединение”, а в програмата бяха включени множество празнични концерти.

И тази година комитет „Родолюбие“ организира възстановка на Съединението между Княжество България и Източна Румелия, което се е случило на същата дата през 1885-та година. Комитетът пресъздаде основния момент от това събитие – нощта на 5-ти срещу 6-ти септември, когато генерал-губернаторът на Източна Румелия Гаврил Кръстевич е изведен от конака, арестуван е и обявено Съединението по безкръвен начин.

Кулминацията на празника бе тържествената заря-проверка на площад „Съединение”, за която пристигнаха президентът на Република България Росен Плевнелиев, министър-председателят проф. Георги Близнашки, министърът на отбраната Велизар Шаламанов, висши военни, представители на Европейския парламент, президентът (2002 г.–2012 г.) Георги Първанов и много официални лица.

В приветствието си кметът Иван Тотев отбеляза, че в най-тежките за народа ни моменти Пловдив винаги е поставял новото начало в неговото историческо развитие. За това се гордеем, че Пловдив е синоним на българското историческо битие и истински световен град, каза кметът и подчерта уникалния модел на толерантно съществуване на етнически и религиозни общности в града ни. Иван Тотев подчерта, че в навечерието на най-пловдивския ден от българската история градът заслужено е спечелил състезанието за Европейска столица на културата през 2019-та година. Пловдив е първият град от България, който има честта да носи тази титла. Ние сме готови да  поемем тази отговорност и достойно да представим България пред Европа и света, каза още кметът Иван Тотев.

7,832 total views, no views today