Начало Младежки дейности Пловдив отбелязва Световния ден на водата

Пловдив отбелязва Световния ден на водата

Световният ден на водата, чиято тема на тазгодишната международна кампания, е “Водно сътрудничество”, бе отбелязан на пл. “Стефан Стамболов” №1 днес. Официални гости на събитието бяха зам.-министърът на Министерство на околната среда и водите г-жа Евдокия Манева, г-жа Атанаска Тунтова – директора на Басейнова дирекция Пловдив, доц. Стефан Шилев – директор, дирекция „Екология и управление на отпадъците“ към Община Пловдив, експерти от дирекция „Спорт и младежки дейности“, представители на ВиК Пловдив, и други институции. Зам.-министър Евдокия Манева приветства гостите и участниците в инициативата като отбеляза, че Световният ден на водата се чества за 31-ви пореден път в България. „Ежегодното отбелязване на този ден, отразява желанието на хората да си сътрудничат и помагат. Повече от 70% от жителите на Земята нямат достъп до прясна вода, ние сме сред привилигированите, затова трябва да правим всичко възможно за опазването и доброто управление на водните ресурси“, категорична бе зам.-министър Манева.

В честванията, които продължиха повече от 2 /два/ часа на централния площад в града под тепетата, се включиха ученици от СОУ “Св. Патриарх Евтимий“, ОУ “Душо Хаджидеков“, ОУ „Алеко Константинов”, СОУ „Св. Паисий Хилендарски”, ГХП „Св. Св. Кирил и Методий” и ОУ „Елин Пелин“. Сред участниците бяха също деца и младежи от неправителствени организации, танцови състави и музикални изпълнители.

Oрганизатори на инициативата са Община Пловдив, дирекция „Спорт и младежки дейности“ и дирекция „Екология и управление на отпадъците“, Басейнова дирекция за управление на водите в Източнобеломорски район към Министерство на околната среда и водите, ВиК Пловдив.

В празника участваха и десетки възпитаниците на пловдивските учебни заведения, които се включиха в хепънинга като изминаха разстоянието от своето училище до площада на центъра организирано и пеша. По този начин те демонстрираха съпричестност към милионите си връстници от цял свят, които са принудени ежедневно да изминават километри до източници на прясна вода.

Експерти по водите от Басейнова дирекция и регионалните лаборатории към Изпълнителната агенция по околна среда, заедно с ученици от различни градове и училища проведоха мониторинг, за да оценят състоянието на водите на река Марица. Мониторингът се проведе в 4 пункта от поречието на Марица – след гр. Белово, в гр. Пазарджик, гр. Пловдив и в гр. Димитровград.

На място бяха измерени 4 физикохимични показатели на водата: температура, съдържание на кислород, активна реакция (рН) и електропроводимост. Бе представена и информация относно състоянието на водите в посочените пунктове по важни биологични и физикохимични показатели: водни безгръбначни организми, биологична потребност от кислород, съдържание на азот и фосфор, тежки метали.

8,673 total views, no views today