Начало Пловдив днес Пловдив получи наградата „Шофар”

Пловдив получи наградата „Шофар”

По повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи, на официална церемония в София снощи председателят на Организацията на евреите в България „Шалом” д-р Максим Бенвенисти връчи на обществеността на Пловдив наградата „Шофар”.

Това е награда за пловдивчани, тъй като те са сред българите с най-голям принос за спасяването на близо 50-те хиляди български евреи през 1943 г., коментира кметът инж. Иван Тотев, който днес връчи статуетката и грамотата на директора на Историческия музей Стефан Шивачев.

Благодаря на г-н Тотев, до час тази награда ще бъде поставена в зала „Съединение”, където преди дни открихме изложбата „И влаковете заминаха празни…”, посветена на 70-годишнината, каза директорът на музея.

 В експозицията са включени три оригинални шофара, предоставени от пловдиската синагога, най-старият от които е от XVII-XVIII век. Шофар е древният рог, който евреите в древността са използвали за съобщаване на новини между отделните селища, а впоследствие той се превръща в ритуален символ, обясни Стефан Шивачев.

 Макар че изложбата е фокусирана основно върху спасяването на пловдивските евреи, тя е изключително богата и интересна, защото  обхваща цялостно историята на тази общност в града, отбеляза заместник-кметът Стефан Стоянов.

 От откриването й в четвъртък миналата седмица през зала „Съединение” преминаха стотици посетители. Официална покана е отправена към всички училища, за да се запознаят и младите поколения с този важен момент от българската история.

Тази седмица предстои посещение на израелска група от Тел Авив и Йерусалим, включваща спасени български евреи и наследниците им, които ще се срещнат със спасителите си и техните потомци. Младежкият духов оркестър на Тел Авив ще изнесе концерт в Драматичния театър.

6,525 total views, no views today