Начало Пловдив днес Пловдив почете 167 години от рождението на Христо Ботев

Пловдив почете 167 години от рождението на Христо Ботев

hr_botev1167-мата годишнина от рождението на Христо Ботев бе отбелязана в Пловдив с тържествен ритуал пред паметника на поета – революционер в Цар Симеоновата градина.

 В церемонията, организирана от общината, участваха представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър и венценосци. Строят бе приет от началника на гарнизон „Пловдив“ бригаден генерал Иван Лалов. Водещ бе актрисата Мария Генчева, а слово за делото и живота на великия българин произнесе актьорът от Пловдивския Драматичен театър Петър Тосков.

Сред присъстващите бяха кметът на Пловдив Иван Тотев, заместник-областният управител Христо Грудев, народни представители, общински съветници, заместник и районни кметове, много граждани. Те се преклониха пред делото и живота на Христо Ботев и положиха венци и цветя в знак на признателност.

„Всяка година на това място се събираме много хора и си спомняме Ботев, неговите патриотични героични дела, поезията, думите му и чувството, с което е говорил за Родината. Имаме големи примери в нашата история, нека да ги следваме и да си припомняме идеалите, които са изповядвали“, заяви кметът Тотев.

По-рано кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител Розалин Петков, народните представители, общинските съветници и районните кметове присъстваха на архиерейската литургия, отслужена от Пловдивския митрополит Николай за Богоявление, освещаването на военните знамена, литийното шествие и Богоявленския водосвет на брега на река Марица.

6,020 total views, no views today