Начало Събития Пловдив се включва в Европейската нощ на литературата

Пловдив се включва в Европейската нощ на литературата

noshtnaliteraturata_eventЕвропейската нощ на литературата тази година ще се проведе на 11 май, сряда. Проявата стартира за пръв път през май 2012 г. в София, по инициатива на Чешкия център и в нея веднага се включват културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България – Британски съвет, Гьоте институт, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Италиански културен институт,Полски институт,Унгарски културен институт, Културно-информационен център на Република Македония, Представителството на Европейската комисия в България и посолствата на Австрия, Дания, Ирландия, Румъния.

Град Пловдив ще се включи за четвърти път, заедно с още 10 български градове – София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Русе, Стара Загора, Шумен, Перник и Добрич.

В България, Нощта на литературата се провежда за пети път, в международен мащаб – за десети. И през тази година участват големи европейски градове от повече от 30 държави, сред които: Вроцлав – Европейска столица на културата за 2016 г., Лондон, Париж, Лисабон, Будапеща, Братислава, Хамбург, Берлин и други.

Основната цел на „Нощта на литературата“ е популяризирането на съвременна, европейска, преводна литература. Форматът е специфичен и към него се придържат всички участници в проекта. Най–важните елементи са откъсът, четецът – популярна личност и нетрадиционното място за четене. На всеки половин час, във всяко „читателско гнездо“ се чете по един откъс, посетителите обикалят тези места и имат възможност да чуят различни произведения от европейската литература, преведени на български език, прочетени от популярен човек. Във Великобритания, например Нощта е подкрепена от знаменитости като Кейт Мос, Марк Лоусън и Иън Макмилън.В някои европейски държави през последните години, интересът е толкова голям, че отделните прояви, включени в събитието, продължават повече от месец, превръщайки се в най-големия европейски литературен фестивал.

Символичният старт на Нощта в Пловдив ще бъде даден в 18 часа.

НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА

ПРОГРАМА

11 май 2016г.

Народно читалище „Алеко Константинов-1954“

бул.“Шести септември“ № 160

032 266568

0898 59753

www.aleko.org

18.00 – 21.00ч.

Поети и писатели от Литературен кръг „Метафора“ (Николай Славов, Стефка Тотева, Светла Караянева, Рамела Бохосян и др.) четат откъси от „Пражкото гробище“ на Умберто Еко.

Книжарница „Хермес-Централ“

ул.“Княз Александър I“ № 43

089997716

http://hermesbooks.com/about_hermes

18.00 – 20.30ч.

Писателката Ина Иванова чете откъси от литературни произведения на популярни европейски автори. За посетителите ще бъде подготвен щанд с техни книги.

Балабанова къща

Старинен Пловдив

ул. „Константин Стоилов“ № 57

032 627 082

0878 230 929

http://www.oldplovdiv.com/

18.00 – 21.00ч.

  • Актрисата Ваня Давчева чете откъси от романите на Тери Прачет „Дракони в порутения замък”, „На лов за хърколак“ и „Дядо Коледа започва работа в зоопарка“.
  • Инж. Станимир Кънев и Ваня Давчева четат откъси от романа „Чернооката блондинка“ на   Бенджамин Блак.
  • Нина Йорданова чете откъси от романа на Умберто Еко „Пражкото гробище“.
    In memoriam
  • Стефан Бонев – „Последният курс на автобуса с белязаната седалка” и „Корените на света”.
  • Представяне на пловдивските автор Начо Христосков и Димитър Герганов.
  • Музикален фон – Веси Христозова – Лупо

Народна библиотека „Иван Вазов“

ул. „Авксентий Велешки“ № 17

032 654 901, 912

http://www.libplovdiv.com

20.00 – 21.30ч.

Програмата на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив е посветена специално и на 11 май – Ден на светите братя Кирил и Методий и Ден на библиотекаря – професионален празник на библиотечните работници.

  • „Библиотекар за един ден“ – възможност желаещите да се докоснат до работата на библиотекарите, макар и за един ден, могат да упражнят тази професия като застанат на местата на щатните служители;
  • 20.00 ч.- фоайе първи етаж –„Библионощ”:
  • Васил Караманлиев представя театрален колаж, включващ монолога на Хамлет от едноименната пиеса на У.Шекспир, откъс от „В очакване на Годо“ на С.Бекет и откъс от „Спасителя в ръжта“ на Дж.Д.Селинджър
  • Веселина Иванова /флейта/ и Никола Николов /виолончело/ представят камерен концерт, включващ Соната №5 от Хендел, Ларго – „Годишните времена“ на Вивалди и сюита „Планетите“, оп.32 „Юпитер“ от Густав Холст
  • литературно четене – Елена Диварова ще представи откъси от произведения на европейски автори, като част от Европейска нощ на литературата и стихове на  македонския поет Славе Гьоргьо Димоски от стихосбирката „Последните ръкописи”.


Bee Bop Café

ул. „Гладстон“ № 1

032594779

https://www.facebook.com/BeeBopCafe/

18.00 – 20.00ч.

Бардът Красимир Йорданов чете откъси от литературни произведения на популярни европейски автори.

Дом на етносите

Домът на етносите в Пловдив ще отбележи 11 май – деня на създателите на азбуката Св. Св. Кирил и Методий. От 18:00 часа на втория етаж в къщата пред Тунела и Античния театър, където е и арт пространството на Дома, свои творби ще четат Антон Баев, Екатерина Костова, Станислава Станоева и Стоян Терзиев. С четене на разкази от приятеля и колегата им Стефан Бонев ще бъде почетена паметта му. А съпроводът на китара по време на литературното четене ще е на журналиста Хари Нигохосян.

11,635 total views, no views today