Начало Пловдив днес Пловдив сподели опит в Мадрид по европроект за градовете като врата за устойчива енергия

Пловдив сподели опит в Мадрид по европроект за градовете като врата за устойчива енергия

press_madrid_122018

Ръководителят на проекта EU-GUGLE в Община Пловдив Валерия Тончева и Хрипси Маврева от екипа за управление взеха участие във техническа среща на проектния консорциум в Мадрид. По време на форума в испанската столица от 9-ти до 12-ти декември 2018 г. бяха представени дейностите, извършени до момента в града под тепетата по проекта, в който Община Пловдив се включва като асоцииран партньор

Осъществени бяха полезни професионални контакти, обмяна на опит и добри практики.

Проектът EU – GUGLE всъщност означава „Европейски градове като зелена градска врата към лидерството за устойчива енергия” (European cities serving as Green Urban Gate towards Leadership in sustainable Energy) и е финансиран по Седма рамкова програма на Европейския съюз. Той е част от Инициативата за интелигентни градове и общности на Европейската комисия, която има за цел да насърчи разпространението в целия ЕС на най-ефективните модели и стратегии за подпомагане на градовете и общностите да постигнат намаляване на емисиите на парникови газове с 40% до 2020 г.

Българските представители участваха и в конференция, организирана от водещата организация на проекта – CENER, Испания, на тема „Иновативни подходи за устойчиво градско планиране“. Представители от Европейската Комисия, на държавни, научни и финансови организации изнесоха презентации, свързани с енергийната ефективност, иновации в строителството, предстоящи процедури за кандидатстване, от които можем да се възползваме. Сред участниците във форума бяха експерти от Испания, Германия, Австрия, Финландия, Италия, Словакия, Швеция и България.

press_madrid3_122018 press_madrid2_122018 press_madrid4_122018 press_madrid1_122018

3,576 total views, no views today