Начало Актуално Пловдив става притегателен център за японските инвестиции

Пловдив става притегателен център за японските инвестиции

среща с японския посланик (4)

Привличане на големи японски компании да открият нови заводи в Тракия икономическа зона (ТИЗ) – това обсъдиха по време на среща кметът Здравко Димитров и Н. Пр. Нарахира Хироши, посланик на Япония в Република България.

Негово превъзходителство е на първото си официално посещение в Община Пловдив.

„Пловдив е една от най-бързоразвиващите се дестинации в Югоизточна Европа, а ТИЗ и областта са сред петте най-големи зони, където имаме стотици компании, чието производство заема 40% от местния БВП. От тях 10 на сто е делът на машиностроенето и мехатрониката, като в близките години се очаква удвояване на техния процент“, заяви кметът Здравко Димитров. По думите му автомобилната индустрия набира все повече скорост, като той не пропусна да отбележи, че Пловдив освен по отношение на икономика и пазара на труда е и привлекателна туристическа дестинация, благодарение на разкриването и опазването на културно-историческото наследство.

Н. Пр.  Нарахира Хироши остана впечатлен от  факта, че 80% от заетите в региона са в сферата производството, както и, че подобно струпване на работна ръка няма никъде в страната. Той заяви, че ще поощри и ще се опита да привлече японски компании, които желаят да инвестират в чужбина, да го направят в Пловдив, тъй като условията за това са благоприятни, особено за IT сектора и технологиите.

„Чух много добри думи за Пловдив, както и че е модел за подражание за останалите големи градове на страната. Освен икономиката туризмът може да се развие още повече, тъй като има много обекти, които са привлекателна дестинация за японските туристи“, заяви Негово Превъзходителство.

„200 компании имат успешен бизнес в ТИЗ, като 20 от тях са лидери в световното производство, сред тях има и японски фирми, макар и малко на брой. Възможно е с тях да реализираме по-добро партньорство в сферата на електромобилността“, сподели Пламен Панчев, председател на клъстер „Тракия икономическа зона“.

Президентът Петър Стоянов (1997-2002), който също присъства на срещата, изрази надежда, че Н. Пр.  Нарахира Хироши може да допринесе за развитието на икономиката на Пловдив, тъй като е бивш заместник-министър в министерството на земите, инфраструктурата, транспорта и туризма в Япония.

В края на разговорите кметът Здравко Димитров подчерта значението на ТИЗ за развитието на местната икономика особено по време на пандемията от COVID-19, когато компаниите в региона продължиха да работят и зоната привлече още нови инвеститори. Той не пропусна да отбележи и приятелските взаимоотношение с побратимения на Пловдив японски град Окаяма.

2,514 total views, no views today