Начало Актуално Пловдив с шанс да е първият град с изградена градска железница

Пловдив с шанс да е първият град с изградена градска железница

s-bahn

13.02.2023 

Пловдив е с реален шанс да бъде първият български град, който да има изградена градска железница. За целта ще бъде завършен пробивът под Централна гара, ще се повдигне жп линията към гара Филипово, летище Пловдив и индустриалните зони около града също ще бъдат интегрирани към S-Bahn-а. Това обяви вицепремиерът по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев след работна среща с областния управител на Пловдив Ангел Стоев. В нея участваха още зам.-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски, генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) Златин Крумов, кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, кметовете на съседните общини „Марица“, Куклен, Асеновград, „Родопи“, представители на бизнеса.

По думите на министър Алексиев идейният проект за повдигането на жп линията към гара Филипово е готов, за реализацията му са осигурени 200 млн. лв. по ОП „Транспорт“. И нещо много важно – ще се освободят за автомобилно движение три прелеза в рамките на Пловдив. „Колкото и да се строят пътища, те не са достатъчни да поемат трафика, генериран от непрекъснато развиващия се и като град, и като индустриален център Пловдив. За да се решат транспортните проблеми в града, трябва да се реализира този интегриран проект, наречен градска железница. Тя ще подобри транспортната свързаност в града, съседните общини, индустриалните зони и летище Пловдив“, коментира още в града на тепетата транспортният министър.

Той обясни още, че Община Пловдив ще стартира процедурите по изработване на подробни устройствени планове (ПУП) в зоната на повдигане, а НКЖИ се очаква да избере изпълнител до края на тази година.

„Община Пловдив съдейства и е „за“ изграждането на градска железница. Жп транспортът е бъдещето и заради по-олекотения трафик, и заради по-чистия въздух. Приветствам подобни срещи и дори трябва да бъдат по-чести“, коментира от своя страна кметът на Пловдив Здравко Димитров, който адмирира и идеята да се създаде координационно звено към областния управител, което да синхронизира работата по проекта за S-Bahn. В звеното ще участват представители на общините и индустриалните зони, като всеки ще приложи своите варианти за по-добрата транспортна връзка в и около Пловдив – това са буферни паркинги, довеждащ градски транспорт, спирки и т.н.

„С всички тези дейности ще затворим вътрешния жп ринг на Пловдив. Като следващ етап ще се реализира външен ринг, който да свърже и южната част на града и селата в близост към S-Bahn-а“, коментира още министър Алексиев.

На работната среща беше коментирана и съдбата на Бетонния мост, който няма да бъде събарян. Съоръжението ще бъде затворено за 4 месеца през лятото, когато трафикът не е натоварен, за рехабилитация. Тя ще позволи под моста да преминават високоскоростни влакове. Очакванията на транспортния министър, както и на НКЖИ са пробивът под Централна гара да завърши до средата на 2024 г.

 

2,742 total views, no views today