Начало Пловдив днес Пловдив тържествено отбеляза Деня на българската просвета и култура

Пловдив тържествено отбеляза Деня на българската просвета и култура

И тази година в Пловдив тържествено бе отпразнуван 24-ти май –  Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. По традиция празникът започна в актовата зала на Гимназията с хуманитарен профил „Св. Св. Кирил и Методий“ с церемония по награждаване на учебни, детски заведение и преподаватели с Почетен знак и Почетна значка на град Пловдив. Отличията бяха връчени от кмета инж. Иван Тотев и председателя на Общинския съвет арх. Илко Николов.

В храма „Св. Св. Кирил и Методий“ Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай отслужи тържествена литургия, след което честването продължи на площад „11 май“.

В словото си кметът инж. Иван Тотев припомни, че Пловдив е  градът на първото честване на делото на Кирил и Методий на 11-ти май 1851 година.

„Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е не само поклон пред славното ни минало и постиженията на българския народ. Днес този ден е извор на национално  самочувствие, оптимизъм и вяра“, подчерта Иван Тотев и допълни, че трябва да се гордеем с българския принос в изграждането на европейската цивилизация, с постиженията на нашите деца, с интелекта и таланта на творците, на хората на културата, просветата и науката.

Честването продължи с поднасяне на венци и цветя и традиционното ученическо шествие по главната улица на Пловдив. След това на откритата сцена на общината се проведе празничен концерт.

 

5,746 total views, no views today