Начало Актуално Пловдив черпи опит в градския транспорт от чешкия град Бърно

Пловдив черпи опит в градския транспорт от чешкия град Бърно

1 (1)

Двата побратимени града възобновяват партньорските взаимоотношения в различни сфери

31.05.2022

Модерен градски транспорт и управление на транспортната свързаност ще са темите, по които община Пловдив ще си сътрудничи с чешкия град Бърно. Това стана ясно по време на среща на кмета Здравко Димитров с представители на Чешката република, които са на посещение в града по покана на Международен панаир Пловдив. В срещата се включиха посланик Лукаш Кауцки, Петър Хладик – заместник-кмет на град Бърно, Иван Соколов – почетен консул на Чешката република в града, също и заместник-кметовете Тодор Чонов, Стефан Стоянов и Анести Тимчев.

„Идеята да възобновим връзките между нашите градове и най-вече в сферата на транспорта ще е от голяма полза за нас, особено сега след като създадохме общинското дружество „Екобус“, каза кметът Здравко Димитров. Той подчерта и ролята на чешките инвестиции в града и строящата се в момента база на световния лидер в производството и търговията на електронна медицинска апаратура  BTL Industries.

В разговора заместник-кметът Тодор Чонов  изясни, че чешкият опит в транспортната свързаност и производство е на изключително ниво. Преди броени седмици той е посетил Чехия заедно с директора на „Екобус“ Илко Търпов. Там те са се запознали с работата на градската транспортна компания в Бърно и са посетили тролейбусното им депо. Обсъждани са били още и производствените програми и експлоатацията на електрически автобуси.

„Имаме готовност след стартиране на новите оперативни програми да започнем процедури по закупуване на нови и модерни транспортни средства. Ще се радвам да черпим от вашия опит“, заяви още Чонов и допълни, че в синхрон с политиката на общината за екологично и улеснено градско придвижване в момента се водят преговори и с компания за споделени велосипеди.

„Нашият градски транспорт е оценен като втори най-добър и комфортен след този в Лондон, макар че това е доста висок разход за общината“, каза заместник-кметът на Бърно Петър Хладик и постави темата като водеща във взаимоотношенията между двата града в близко бъдеще. От своя страна чехите имат желание да си сътрудничат с Пловдив и по приоритетите на Зелената сделка и по-конкретно в управление на отпадъците.

По време на срещата беше коментирана още темата с бежанците и решението на Чешката република за пренасочването на близо 300 хил. от тях в по-малки градове в страната, с цел по-добра координация и взаимодействие.

От юли тази година Чехия поема ротационното председателство на Съвета на ЕС. Пловдив ще е домакин и на различни прояви, свързани с програмата на председателството.

 

1,691 total views, no views today