Начало Пловдив днес Подписаха договора по Транспортния проект на Пловдив за проучване и планиране

Подписаха договора по Транспортния проект на Пловдив за проучване и планиране

transporten_project_dogКметът на Пловдив инж. Иван Тотев и Розалина Козлева от ДЗЗД „Инфра Смарт Консулт“ подписаха договор по проекта „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив“ за проучване и планиране на градския транспорт. Контрактът е на стойност 549 725 лева и със срок на действие шест месеца от датата на подписване, но не по-късно от крайната дата на проекта.

Реализацията на договора ще даде възможност за планиране и оптимизиране на транспортната схема на Пловдив, набиране на информация за пътникопотока, маршрутите и нуждите на гражданите.

В момента гражданите се стремят на минимална цена с едно използване на автобус да стигнат до крайната точка на своето пътуване. За това в общината се получават подписки и желания на гражданите за промяна на маршрутите в зависимост от нуждите им. След въвеждането на електронните билети логиката на транспортната услуга в Пловдив ще бъде по-различна, обясни кметът инж. Иван Тотев.

От консорциума-изпълнител съобщиха, че ще бъдат направени анкети и проучвания на транспорта и пътникопотока, изчисления и предложения за оптимизация на транспорта, след което ще има обществено обсъждане. Основната цел е да бъде изработена матрица за пътуването в Пловдив, като водещи ще са спестяване на време при пътуване и на излишен пробег.

Имаме квалифициран екип с опит при реализацията на подобни проекти, използваме и международни консултанти, увериха от ДЗЗД „Инфра Смарт Консулт“.

Проектът „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013, съфинансирана от ЕФРР, е на общата стойност  44 306 947 лв. Общата цел, която си поставя е насърчаване използването на устойчиви начини на транспорт (обществен транспорт и придвижване с велосипед). Намаляването на замърсяването и вредните емисии, вследствие реализацията на проекта, ще има положителен ефект върху цялото население на Община Пловдив. Пътниците в обществения транспорт ще използват подобрени услуги, по-качествено обслужване и намалено време за пропътуване на разстоянията. За ползвателите на леки автомобили реализацията на проекта ще осигури по-бързо и безопасно придвижване. Ще бъде повишена и сигурността на преминаващите пътната мрежа. Велосипедистите ще разполагат с разширена, обновена и новоизградена мрежа от маршрути, улесняваща достъпа им до различни точки на града.

6,714 total views, no views today