Начало Пловдив днес Подписаха договор за изграждане на компостираща инсталация за биоразградими отпадъци

Подписаха договор за изграждане на компостираща инсталация за биоразградими отпадъци

dogovor_kompost_instalacya (6)

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и заместник-кметът на Пловдив с ресор „Общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците“ Розалин Петков подписаха днес в София договор за изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци.

Проектът е по процедура чрез директно предоставяне BG16M1OP002-2.005 „Проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци“ по приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ .

Стойността е 9 023 913,84 лв., от които 6 070 538,46 лв. безвъзмездна финансова помощ, а срокът е 24 месеца.

Капацитетът на инсталацията е 15 000 тона и е само за растителни отпадъци, като дейностите на площадката за компостиране ще бъдат извършвани по начин, недопускащ замърсяване на околната среда.

Инвестиционното намерение обхваща както основна инфраструктура на терен в индустриалната зона в район „Северен“, така и изграждане на съпътстваща инфраструктура – водопровод, канализация, електроприсъединяване и път за достъп. Общината ще осигури разделно събиране на зелените отпадъци от поддържането на паркове и градини, улично озеленяване, от училища и детски градини, траурни паркове и от два квартала с еднофамилни и двуфамилни къщи с дворове.

Общата цел на проекта е намаляване на количеството депонирани зелени и биоразградими битови отпадъци, както и ефективното им използване като ресурс чрез изграждане на компостираща инсталация с капацитет 15 000 т/год. на територията на Община Пловдив.

Изпълнението ще подпомогне постигането на националните цели, заложени в българската нормативна уредба и в Националния план за управление на отпадъците за периода 2014-2020 г. за ограничаване количеството на депонираните биоразградими отпадъци до 2020 г. до 35% от общото количество на същите отпадъци, образувани към 1995 г.

dogovor_kompost_instalacya (3)

dogovor_kompost_instalacya (8)

6,271 total views, no views today