Начало Актуално Поздравление на кмета Здравко Димитров по случай Деня на народните будители

Поздравление на кмета Здравко Димитров по случай Деня на народните будители

Zdravko Dimitrov

Уважаеми съграждани,

Скъпи книжовници и просветители,

 

Денят на народните будители е празник на българския дух, на неумиращия ни порив към знание и просвета. На този ден ние почитаме всички онези родолюбиви българи, които са градили националното ни съзнание и благодарение, на които българският народ се е съхранил  през вековете. Паисий Хилендарски, Петър Берон, Софроний Врачански, братя Миладинови и десетките будители от миналото имат своите достойни следовници в лицето на днешните  учители, културни дейци, читалищни работници и просветители.

 

Горд съм, че като районен кмет на „Западен“ още през 2009 година станах част от първото издание на инициативата на доц. Кирчо Атанасов „Народните будители и аз“ и съм неин патрон и до днес. Щастлив съм затова, че тя отдавна излезе извън пределите на Пловдив и завладя цялата страна, за да помним и да се гордеем с делата на възрожденците, съхранили силата и идентичността ни през вековете.

 

Искам да честитя празника на всички, които продължават да отстояват тези идеали и работят за съхраняването на непримиримия български дух и българското слово. Днес повече от всякога се нуждаем от духовна опора и затова за труда и делата на учители, изследователи, научни работници, журналисти, творци на изкуството и културата – поклон.

 

Честит празник!

 

Здравко Димитров,

кмет на Община Пловдив

2,724 total views, no views today