Начало Актуално Поредица от интригуващи събития под мотото КОД ПАМЕТ

Поредица от интригуващи събития под мотото КОД ПАМЕТ

След емоционалното начало на традиционния форум Празници на Стария град от екипа на Общински институт „Старинен Пловдив” канят на три изложби. От 14.09. в Къщата на Верен Стамболян към публиката пътя си поема патриотично заредената експозиция „Род” на потомката на Бенковски, младата и талантлива Радина Росенова. Тя разказва чрез платната си за вселенския код на България – шевицата.

В ранния следобед на първия учебен ден поканата към малчуганите е за образователен тур, изпълнен с много изненади и загадки. Съвместното събитие с Национален институт за недвижимо културно наследство ще провокира младото лице на Пловдив да се забавлява и да научи много за културно-историческото наследство на Пловдив.

От 18:00 ч. на 15.09. в Къща Клианти посреща авторските лампи на Петър Аврамов и живописта на Калина Илиева. Тяхната изложба „Светлина и петна” е предизвикателство за сетивата, което ще потопи зрителя в паралелния свят на авторите – млади и талантливи, експериментиращи и съзерцателни.

„В Европейския ден на мобилността се включете в опознавателния тур по стъпките на пловдивските художници в Стария град!”- призовават от института. Началото е в 16:00 ч. на бариерата на ул. „Съборна”, а от 18:00 ч., авторските шапки на Юлия Райческа, експонирани в Къща Хиндлиян, ще Ви отведат сред магията на фамозната, романтичната, закачливата, артистичната, строгата и винаги допълваща човека Нейно Величество Шапката.

От 16.09. до края на септември в Къщата на Верен Стамболян (2-ри етаж) ще можете да се насладите и да откупите с благотворителна кауза произведенията, създадени по време на пленера «Рисувам с духа на Маестро ДиКиро!». Средствата ще бъдат използвани за закупуване на материали за различните специалности на НХГ «Цанко Лавренов».

Поканата за 17.09. е да посетите Данчовата къща, за да преживеете съдържателния революционен, обществен и творчески живот на Зографът на свободата и съратник на Левски – Георги Данчов – Зографина. По повод 175 години от рождението на забележителната личност, екипът на ОИ «Старинен Пловдив» е подготвил документална фотоизложба и телевизионна презентация (достъпни до 30.09.2021 г.).

Последните дни на седмицата също предлагат куп интригуващи събития, които допълват дефиле «Уикенд в Пловдив». Поканата на 18.09. е за среща с невероятното изкуство, живота и личността на «магьосникът в текстила» проф. Марин Върбанов – Къща Недкович. Посетителите ще имат шанса както да се насладят на творбите му, така и да гледат документалния филм на Георги Тошев от поредицата «Децата на България», който проследява историята на известния световния художник Марин Върбанов и неговите наследници.

Образователно-занимателни часове ще има и за малките. На 18.09. от 13 до 16 ч. в двора на Къщата на д-р Стоян Чомаков – постоянна експозиция на Златю Бояджиев. А в 18:30 ч. дворът на Малката базилика става сцена за II-то издание на ученически рок концерт.

Арт неделята започва в Балабанова къща в 11:00 ч. с матине в памет на проф. акад. Николай Стойков, продължава с първата по рода си творилница за гайди с майстор Илия Учиков и ще завърши на Римски стадион с концерт „Диксилендът и градът”.

Традицията на проекта „Море от любов в стария град” продължава за IV-та поредна година на 18-19.09. Съвместно с ОП „Радостни обреди” отново ще бъдат зарадвани няколко двойки, решили да свържат живота си пред свидетелите възрожденските къщи и неповторимата атмосфера на старинния Пловдив.

Пълната програма на Празници на Стария град следете на www.oldplovdiv.bg и в социалните мрежи на Plovdiv Old town /official/.

Всички събития се осъществяват при строго спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки.

Визия ученически рок Гайдарска Сватби Шапки

2,233 total views, no views today