Начало Актуално Посланик Алехандро Поланко откри фотографска изложба в Дома на културата за общия път на Испания и България в ЕС

Посланик Алехандро Поланко откри фотографска изложба в Дома на културата за общия път на Испания и България в ЕС

1 (2) 4

10 11

09.02.2024

Негово превъзходителство г-н Алехандро Поланко, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в България откри днес в Дома на културата „Борис Христов“ фотографска изложба „Испания и България. Заедно в Европейския Съюз“. Тя е подготвена в рамките на испанското председателството на Съвета на ЕС и с нея Испанското посолство закри културната си програма за председателството. Експозицията беше изложена в залата на ДА „Архиви“ в София през декември 2023г. Домакин и съорганизатор на представянето на изложбата в Пловдив е Община Пловдив, чрез отдел „Култура и културно наследство“. Сред гостите, уважили събитието, бяха Областният управител инж. Илия Зюмбилев, Наташа Костадинова, началник на отдел „Държавен архив“ Пловдив, проф. д-р Стефан Шилев от Аграрен университет Пловдив, ученици и преподаватели от ЕГ „Иван Вазов“ Пловдив, паралелки с изучаване на испански език, граждани и медии. На откриването присъства и г-жа Хайоне Серейхо -заместник-ръководител на посолството на Испания в София.

Приветствие към Негово превъзходителство г-н Алехандро Поланко, екипа от посолството и многобройните гости отправи домакинът на проявата – заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

„Благодаря на Негово превъзходителство и на екипа на посолството, че избраха Пловдив за представяне на изложбата. Имах възможността да я разгледам детайлно. Усещането ми за споделеност и за изключителните двустранни отношения е много силно! Изложбата е със заглавие „Испания и България. Заедно в Европейския Съюз“, но истината е, че нашите две държави имат много общо, години преди членството ни в ЕС. Испания беше държавата, изключително голям радетел за това България да стане член на НАТО. А още през 1998-99г.,  срещите на високо ниво между Президента Стоянов, Краля на Испания и премиера бяха от изключителна важност за това България да излезе от онзи по-негативен списък, в който бяха бившите соцрепублики и да премине през тежкия посткомунистически период. Фотографиите показват много хубави и споделени моменти, които ни карат да се чувстваме горди! И ако днес се запитаме  „Какво е ЕС? Каква е устойчивостта на европейското семейство?“, то отношенията между България и Испания са онзи микромодел, за който са говорили бащите на ЕС, когато са го създавали. Горд съм, че Пловдив поддържа тези близки контакти и те продължават. Можем да се похвалим с многобройни събития по време на Европейската столица на културата, общата експедиция до Антарктида, прекрасните възпитаници в испанските паралелките в ЕГ „Иван Вазов“, Националния театрален фестивал на испаноговорящите ученици от цяла България, на който бяхме домакин, многобройните концерти, изложби и още много други. Всичко, което зависи от нас, за да бъдат мостовете и връзките помежду ни силни и здрави, ще го правим и в  бъдеще. Пожелавам успех на изложбата! Сигурен съм, че до края на нейното гостуване в Пловдив, тя ще бъде посетена от много, много пловдивчани и гости“, каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

Негово превъзходителство г-н Алехандро Поланко разказа подробно за експозицията, разделена на три периода: 1989-2007: Предприсъединителния период на демократична България – от първото испанско председателство на Съвета на ЕС до приемането на България в ЕС; 2007-2018: Двете страни като членки на ЕС до първото българско председателство на Съвета на ЕС; 2018-2023: Най-новите кадри от първото българско председателство до последното (пето) испанско председателство на Съвета на ЕС. Изложбата представя моменти от общия път, извървян от двете страни в рамките на ЕС. Тя включва над 60 снимки, запечатали събития от двустранните отношения и културния обмен от 1989 до 2023 г.

Посланик Поланко обърна специално внимание на някои отделни фотографии, разказвайки за събитията, които са запечатани на тях. Сред фотосите в изложбата „Испания и България. Заедно в Европейския Съюз“ могат да бъдат видени архивни кадри от срещи на върха, официални посещения, важни моменти от предприсъединителния процес на България към ЕС, моменти на скръб и радост за двете страни, спортни успехи и културни отличия, любопитни моменти от живота на българските и испанските учени, съседи на Антарктида. Експозицията цитира в десетина панà мисли на 32-ма представители на културния, научния, обществения и политическия живот в България, свързани професионално и емоционално с Испания, сред които Анжел Вагенщайн, Мирослава Кацарова и др.  В тях те споделят защо обичат страната, нейния език и култура.

Негово превъзходителство г-н Алехандро Поланко благодари специално за безценното сътрудничество на Държавната агенция „Архиви“, Българската телеграфна агенция (БTA), предоставила по-голямата част от архивните кадри. Фотографии са осигурени също и от Народното събрание, Президентството, Министерския съвет и Министерството на отбраната на Република България.

Думи на благодарност оправи и Наташа Костадинова от „Държавен архив“ Пловдив. Събитието завърши с обща снимка за спомен на официалните лица, възпитаниците и преподавателите от ЕГ „Иван Вазов“.

3,497 total views, no views today