Начало Актуално Пословици и поговорки на 25 езика ще прозвучат в Пловдив в Международния ден на майчиния език

Пословици и поговорки на 25 езика ще прозвучат в Пловдив в Международния ден на майчиния език

niki21

18.02.2022

Свещеник от един от  най-старите християнски манастири в света отправя поздрав на суриански на събитието на Българско-турския литературен клуб

 

 

Пословици и поговорки на 25 езика ще прозвучат на 21 февруари в Културен център „Тракарт“. Чуждестранни студенти от всички краища на света, избрали да учат в Пловдив, почетните консули в града под тепетата, представители на различните общности в града, ученици от езикови гимназии ще се включат в честването на Международния ден на майчиния език.

Това е петото издание на събитието, което традиционно се организира от Българско-турския литературен клуб и е част от Културния календар на Пловдив.

Предавани от поколение на поколение, много от пословиците и поговорките се срещат в различните езици, носейки сходно послание. Тези крилати изрази – анонимни и осветени от опита на поколенията, са образец за наблюдателност и здрав смисъл“, мотивират избора си организаторите.

Екип на Българско-турския литературен клуб тръгва по стъпките на сурианите – първите християни, които говорят диалект на Исусовия – арамейски език, а за проповедите си ползват класическия му вариант. Екипът прави 10-минутен филм в областта Мардин в Югоизточна Турция, където са останали около 5000 живи носители на този език. Той ще бъде излъчен по време на събитието, а зрителите ще имат уникалния шанс да чуят поздрава на отец Габриел от един от най-старите християнски манастири в света – „Дейрул Зафаран“ – на суриански.

Сред участниците в събитието ще бъдат момичета и момчета, чийто език е жестомимиката.

Емоционален финал на вечерта ще сложат звездните изпълнители от последното издание на музикалното риалити „Гласът на България“ – Сонай Юсеин и Атанаска Тенева. Заедно с участниците те ще изпълнят незабравимия хит на Майкъл Джексън „Heal The World“.

Началото на събитието в Културен център „Тракарт“ е в 18 часа

2,697 total views, no views today