Начало Актуално ППД „Ангел Букорещлиев“ кани на концерт на Международния ден на етническата толерантност

ППД „Ангел Букорещлиев“ кани на концерт на Международния ден на етническата толерантност

16.11.23г.

14.11.2023

Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ ще отбележи Международния ден на етническата толерантност с концерт на 16 ноември (четвъртък) от 18:30 часа пред сградата на ППД „Ангел Букорещлиев“, която  се намира на едноименната улица „ Ангел Букорещлиев“№ 18А. Присъстващите на събитието ще имат възможността да чуят песни, представящи фолклора на различни етноси.

Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ е основано през далечната 1895 година в къщата на Никола Попов. Там се събират 18 ентусиазирани почитатели на музиката, които решават да създадат хор. За диригент е поканен Ангел Букорещлиев – учител по пеене в Пловдивската мъжка гимназия. Няколко месеца по-късно – на 4 март 1896г. – се провежда Учредително събраниe, на което любителският мъжки хор е преименуван на Пловдивско певческо дружество. Член 1 на неговия Устав гласи: „Певческото дружество се създава, за да развива и разпространява българското и славянско пеене и въобще художествената музика“.

Изявата на ППД „Ангел Букорещлиев“ в Деня на толерантността се организира с любезното съдействие на отдел „Култура, археология и културно наследство“  към Община Пловдив.

На 16 ноември 1995 година държавите членки на ЮНЕСКО приемат Декларация с принципите на толерантността. Година по-късно Генералната асамблея на ООН предлага ежегодно на тази дата да се отбелязва Международния ден на толерантността.

Толерантността е морална стойност, която предполага пълното зачитане на другите, техните идеи, практики или убеждения, независимо дали са различни от нашите. В този смисъл тя е признаване на разликите, присъщи на човешката природа, разнообразието от култури, религии или начини на поведение. Някои считат толерантността за основна ценност за хармонично мирно съжителстване. Смята се, че толерантността е в основата на добрите отношения между хората от различни култури, вероизповедания, раси и начин на живот.

2,517 total views, no views today