Начало Актуално Представителна изложба на големия бургаски художник Георги Баев (1924 – 2007) гостува в галерия „Капана“ след дни

Представителна изложба на големия бургаски художник Георги Баев (1924 – 2007) гостува в галерия „Капана“ след дни

7 покана

06.06.2022 

Гостуването е в изпълнение на подписаното Споразумение за сътрудничество в областта на културата и туризма между Община Пловдив и Община Бургас

 

На 9 юни от 18 часа в галерия „Капана“ ще се открие голяма изложба живопис и графика от знаковия за Бургас и българското изкуство творец – Георги Баев – Джурлата.

Той е роден е през 1924 г. в Бургас. Завършва Националната художествена академия (1949 г.), специалност „Живопис“, при професорите Илия Петров и Дечко Узунов.

В изложбата „Георги Баев (1924 – 2007). Живопис. Графика“ са включени произведения от различни периоди на неговото творчество – от най-ранните му графики от 50-те („Момче“ 1957, „Рисунка“ 1957, „Лодки“), през 60-те, когато Баев категорично избира живописта за свое творческо верую („Утро“ 1962, „Алея“, „Лодки“ 1963) до живописни платна и графични работи от 80-те години.

В края на 60-те и началото на 70-те Георги Баев се отдалечава от пряко копиране на натурата, ориентира се към абстрактния лиризъм и условността на пейзажния фрагмент („Бряг“ 1974, „Пейзаж в синьо“ 1975, „Плаж“ 1979).

Към най-зрелия му период спадат 70-те и 80-те години на ХХ век, време на динамична творческа активност, в което морето става основна тема в творчеството му. Морският пейзаж на Баев изпъква сред множеството традиционни интерпретации на темата от други български маринисти с неочаквано ярък и наситен колорит, с обобщени и изчистени форми. Платната му създават усещане за статичната красота на морето, за близостта на така мечтания хоризонт.

Изпепеляващата страст, с която Баев работи, идва от огнената мощ: през 1983 г. е подпалено ателието му, унищожени са стотици творби. Обгорелите платна, оцелели след пожара, напомнят, че смелостта във всяко време е изпитание. В пряк отзвук на действителността постепенно творбите на Баев стават драматични, появява се фигурата, тревогата за човека. Цветовете са плътни и наситени, носят силно психологическото звучене. Той вече не рисува лодки и море, небе…, защото с тях е казал това, което е необходимо, Баев е променен: „Този пожар ме разтърси така, че след това направих най-хубавата си изложба и то само за седем месеца…Когато съм разгневен и отчаян, най-много работя“. Тази изложба е поводът през 1986 г. художникът да стане носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуство. Представен е в 34-томния речник за изкуство на лондонското издателство „Макмилън“.

Достигнал до мъдростта на остаряването, той се примирява със себе си и със света и се връща към оптимизма и светлината в по-ранното си творчество, но вече с обогатено от живота светоусещане.

Георги Баев е депутат в VII Велико народно събрание (1990 – 1991 г.). Умира на 18 февруари 2007 г. в Бургас.

В експозицията в галерия „Капана“ на Градска художествена галерия – Пловдив са експонирани картини от цикъла „Спомен“ и серията „Бариери“, включени са творби от фонда на Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“, от колекцията на семейството на художника и от Община Бургас.

Гости на откриването на 9 юни ще бъдат Диана Саватева – заместник-кмет по култура, туризъм и спорт на Община Бургас, синът на художника – Иво Баев, както и Людмила Кутиева – ръководител на Културен център „Морско Казино“ и Галерия „Георги Баев“ в морския град.

Изложбата ще може да се разгледа до 29 юни.

По същото време в Бургас гостуват две изложби от Пловдив – „Гравюри от ателиетата на Лувъра – XVIII – XX век“ с творби от фонда на Градска художествена галерия-Пловдив и изложбата„130 години от първото българско земеделско-промишлено изложение” на Регионален исторически музей – Пловдив, отново в изпълнение на Споразумението за сътрудничество между двете общини.

1,796 total views, no views today