Начало Пловдив днес Представиха акцентите в „Opera Open 2019″, пускат месечни брошури с програмата на Пловдив- Европейска столица на културата

Представиха акцентите в „Opera Open 2019″, пускат месечни брошури с програмата на Пловдив- Европейска столица на културата

presk_opera

Програмата със събитията на Пловдив – Европейска столица на културата ще се разпространява всеки месец и на хартия. Брошурата е месечна и е на два езика – български и английски, а събитията са представени по хронологичен ред.

Освен това на заглавната страница на сайта на фондацията има нов календар, който предоставя информация за всеки един ден къде какво се организира с начален час и място.

Това се отнася и за събитията, които продължават повече от месец. Така всеки може да проследява конкретни събития по дни.

„През зимните месеци акцентът е върху изложби, театрални постановки, събития на закрито, образователни инициативи, конференции. През месец март се акцентира и на специалната продукция на Драматичен театър – Пловдив, създадена конкретно за програмата на Пловдив – ЕСК 2019 – „Одисей“ с международно участие, реализацията на която се подкрепя от фондация „Пловдив 2019“ с 300 000 лева“, заяви Светлана Куюмджиева, арт директор на фондация „Пловдив 2019″.

„Месечната брошура със събития ще се разпространява в тираж 100 000 броя и ще бъде в еднакъв формат всеки път. Част от тиража ще се разпространява  по пощите по кварталите и по магазини, не само по пунктовете в центъра“, уточни кметът Иван Тотев.

Специално в брошурата има и информация за събитията от културния календар на Община Пловдив.

През месец март последно може да се видят изложбите „ДИМ“ и фрагментите от „Берлинската стена“, разположени на Главната улица.

Двете събития от високото изкуство са „Одисей“ и „Кармен“ със Соня Алонсо, легендарна кубинска балерина, която е тук специално за този проект и работи един месец с екипа на Държавна опера – Пловдив.

Дворът на Техническия университет и брега на река Марица са сред новите пространства на фестивала „Opera Open“ през тази година. Кораб-сцена ще акостира специално за представленията за най-малките зрители.

„Opera Open“ е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. Откриването на фестивала е на 8 юни с гала-разходка из класическите музикални стилове и епохи, съпроводена с уникално светлинно шоу и 3D мапинг“, посочи Нина Найденова, директор на Държавна опера – Пловдив.

За първи път ще продължи и през месец август заради огромния интерес на туроператори за групови посещения, тъй като оперният туризъм в Пловдив вече е факт и над 35% от публиката на фестивала са чужденци.

„Вече има и заявки за наемане на пространството в новата галерия на ул. „Райко Даскалов“, уточни кметът Иван Тотев.

presk_kmet presk_svetlana

3,795 total views, no views today