Начало Пловдив днес Премиерът Бойко Борисов откри Международния технически панаир

Премиерът Бойко Борисов откри Международния технически панаир

panair_25092019 (1)

В едно много сложно време, в което се говори повече за война и военна техника, ние акцентираме върху ръста на икономиката и индустриалното сътрудничество – това  заяви министър-председателят  Бойко Борисов, преди да открие  73-тия Международен технически панаир в Пловдив.

Поздравявам тези близо 600 компании от 40 държави, които са дошли на нашия панаир, каза той в началото на своето приветствие. Ръстът на икономиката, който е сред най-добрите в Европа, политическата стабилност, ниските данъци, строителството довеждат до това, че се увеличават и площите тук, на изложението, увеличават се и желаещите да инвестират в България, подчерта Бойко Борисов и посочи, че тазгодишното издание  отбелязва 20% ръст на изложбените площи. Надявам се много договори да се сключат тук, особено от българските компании, които в иновациите са направили действително изключителни неща, обобщи премиерът.

Десетилетия наред Международният панаир се откроява като атрактивно място за правене на бизнес, изтъкна  министърът на икономиката Емил Караниколов.  Поемаме ангажимент в следващите мероприятия свои щандове тук да имат Българската банка за развитие, Програмата „Иновации и конкурентоспособност”, агенциите за инвестиции и за насърчаване на малките и средни предприятия, обяви той.

На церемонията по откриването присъстваха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, народни представители, областният управител, председателят на Общинския съвет, районни кметове, общински съветници, посланици.

Деловият форум за инвестиционни стоки и технологии продължава от 25 до 30 септември в Международен панаир Пловдив, който е организатор на мащабната проява. Тя стартира с по-силно чуждестранно присъствие и 113 дебютиращи фирми. Очевидно предприемачите имат да покажат много нови неща, отбеляза д-р Иван Соколов, главен директор на Панаира.

В това се убеди и премиерът Бойко Борисов, докато разглеждаше изложението. Най-дълго се задържа в специалната експозиция на  тежка механизация за изграждане на инфраструктурни съоръжения. В България се строят тунели, мостове, които искат наистина сложна техника, която също е представена тук, отбеляза той още при откриването. Показаните модели, част от които са европейски и световни новости, го впечатлиха. За да са тук, това се дължи и на държавата, която инвестира в инфраструктура, каза представител на една от компаниите.

Изложението се превърна в ревю на  технологиите, които бързо навлизат в практиката, за да променят и начина на живот, коментира д-р Иван Соколов.

В десет специализирани изложби се демонстрират модерни продукти и услуги от областта на електрониката и електротехниката, енергетиката и екологията, водния сектор, информационните технологии, роботиката и автоматизацията, транспорта и автосервизното оборудване,  машиностроенето, строителството, химическата промишленост, автомобилната индустрия. Най-престижната технологична среща на Балканите отново показва панорама на иновациите, обхващаща от сложна техника за заводите до домашни смарт уреди. Тя може да бъде разгледана от 9 до 18 ч., а в събота – до 14 часа.

6,264 total views, no views today