Начало Пловдив днес Прерязаха лентата на обновените по европейска програма площад „Света Петка” и цялата градска зона

Прерязаха лентата на обновените по европейска програма площад „Света Петка” и цялата градска зона

DSC_0442

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев преряза лентата на площад „Света Петка” и градската зона, обновени по оперативна програма „Региони в растеж”.

Община Пловдив избра по-малки зони с по-голяма концентрация на инвестиции в тях, което увеличи многократно ефекта. Това е видно и от резултатите тук. Успяхме да привлечем външно финансиране и в Голямата епископска базилика, която също е в зоната. Това ще даде отправна точка за работа в следващите мандати. Успяхме едновременно да изпълним изискванията на европейската програма и на хората, заяви кметът инж. Иван Тотев.

Вложихме много средства, енергия и усилия, за да бъде преобразена цялата Първа градска част. Освен парка, по програмата са реновирани и улиците по бул. Княгиня Мария Луиза“, улиците около Понеделник пазара, където са поставени пейки, антипаркинг колчета, кошчета, стоянки за велоалеи, направена е изцяло нова организация на движението с приоритет на пешеходното, обясни ръководителят на проекта арх. Соня Славчева.

Общата стойност на инвестицията е около 1,5 млн. лева.

Обектът Г3 включва: Рехабилитация и реконструкция на тротоари по бул. „Княгиня Мария Луиза” – от кръстовището на бул. „Княгиня Мария Луиза” и ул. „Петко Д. Петков” до бул. „Източен”, озеленяване и благоустрояване на прилежащи зелени площи, озеленена площ за широко обществено ползване на площад „Света Петка”- УПИ I – озеленяване, кв. 130 по плана на Първа градска част – юг, гр. Пловдив. Реконструкция и рехабилитация на пътна настилка, въвеждане на енергоспестяващо улично осветление на ул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Света гора“ , ул. „Георги Раковски“  и ул. „Съединена България“ от Проект „Подобряване на градската среда в община Пловдив“.

Обектът обхваща основна реконструкция на улиците около „Понеделник пазара“, тротоарите на бул.“Княгиня Мария Луиза“ и градината на площад “Света Петка“, като са изградени:

- нови настилки с нова организация на движението

- ново енергоспестяващо осветление

- нови инсталации за напояване

- засадена е нова декоративна растителност – 144 бр. дървета и 8256 бр. храсти

- затревени са 3 900 кв.м. площи

- поставени са 87 бр. пейки

- изградена е нова детска площадка в градината на пл. Св. Петка

- изграден е воден ефект – фонтан в градината на пл. Св. Петка

- поставени са указателни табели, антипаркинг колчета, кошчета, велостоянки, пътни знаци, маркировка, капаци на шахти и др.

DSC_0385 DSC_0435

5,290 total views, no views today