Медиите за проекта

Защо да сменим старата си печка с климатик?

В поредица от статии ще ви представим възможните алтернативи за безплатна подмяна на старите печки на дърва и въглища с по-екологични уреди, за които Община Пловдив продължава да събира декларации. Гражданите на Пловдив могат да кандидатстват по проекта „Мерки за подобряване на качеството на атмосферен въздух в община Пловдив чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление“ до 23 май 2021 г. 

Една от алтернативите, които могат  да изберат собствениците на жилища, са климатиците. Всяко домакинство, което отговаря на критериите, може да замени печката си на твърдо гориво и да получи безплатно до 3 броя инверторни климатици и единичен сплит за високостенен монтаж.

Климатиците от този тип представляват инсталации, състоящи се от вътрешно и външно тяло. Те са предназначени за отопление и охлаждане на единични помещения (енергиен клас А++ в режим на отопление и А+++ в режим на охлаждане). Достигането на високи нива на енергийна ефективност при процеса на отопление намалява разходите през студените месеци. При внимателен анализ на годишната стойност за отопление по тип енергоносител и уред става ясно, че отоплението с климатик е с най-ниска себестойност.

Какво представляват климатиците и защо те са добра алтернатива на битовото отопление на дърва?

Този тип уреди се характеризират с висока ефективност на преобразуване на електрическа енергия в топлинна. Важно е обаче да се направи правилен избор на мощността на климатика. За тази цел  се вземат предвид няколко основни фактора – наличието на изолация на сградата и/или помещението и неговият обем. Така например, при неизолирано жилище в повечето случаи е добре да се предвиди малко по-мощният вариант. Важно е да се знае, че ефективността и разполагаемата топлинна мощност на климатика се влияят най-силно от външната температура. При намаляването на външната температура се намалява и ефективността, както и разполагаемата топлинна мощност на климатика, като това става по-осезаемо при температури под 2 °C. Най-ефективна е работата на климатика при изолирани помещения – така се намаляват топлинните загуби и се улеснява в значителна степен работата на уреда.

За предимствата на съвременните климатици, които ще бъдат предоставени по проекта, за да заменят старите печки на дърва и въглища, можете да прочетете повече тук:

https://www.marica.bg/plovdiv/za-po-chist-vazduh/chist-vzduh-za-plovdiv-zasho-da-smenim-starata-si-pechka-s-klimatik

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

В битка с мръсния въздух: нови екоуреди заменят старите печки в Пловдив: https://bnt.bg/news/v-bitka-s-mrasniya-vazduh-novi-ekouredi-zamenyat-starite-pechki-v-plovdiv-v337779-314933news.html 

 

1,078 total views, no views today