Начало Актуално Прочутият пианист Брад Мелдау гостува със своето трио на седмия Plovdiv Jazz Fest

Прочутият пианист Брад Мелдау гостува със своето трио на седмия Plovdiv Jazz Fest

1 (1)

Брад Мелдау | Билети

31 октомври | 20:00 ч. | Дом на културата „Борис Христов“

Grand Pass 29-31 октомври | Дом на културата „Борис Христов“

:: Важно!

Достъпът до концертите от програмата на Plovdiv Jazz Fest тази година ще става с валидни  документи за ваксинация или преболедуване на COVID-19. Третата възможност остава отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди началото на концерта.

Съвсем скоро очаквайте пълната програма на фестивала.

Седмото издание на Plovdiv Jazz Fest ще се проведе между 29 и 31 октомври.

В тези последни дни на октомври Домът на културата „Борис Христов“ ще бъде сцена за концертите на двама носители на „Грами“ в две последователни вечери и на един много специален проект, който ще се случи само веднъж и ще постави началото на фестивала.

Пълната програма на фестивала ще стане известна съвсем скоро, но първият акцент от нея поставяме върху финалния концерт (31 октомври от 20:00 ч.) на виртуозното трио на американския джаз пианист Брад Мелдау.

След много номинации през последните 25 години, през 2020 г. Брад Мелдау беше отличен за първи път с „Грами“. Той получи престижното отличие в категорията „Най-добър инструментален джаз албум“ за Finding Gabriel.

Пианистът безспорно е сред най-задълбочените и влиятелни джаз музиканти днес. В Пловдив той ще пристигне с още две джаз звезди – басистът Лари Гренадиър и барабанистът Джеф Балард. Формацията има концерти из целия свят още от средата на 90-те. Паралелно Мелдау развива и своята солова кариера, но солидна част от творчество му е свързана именно с неговото трио.

Днес дискографията му като лидер включва 25 албума, а още 10 са създадени в сътрудничество.

През последните три десетилетия, освен със своята банда, той работи с редица знакови джаз музиканти като Джошуа Редман, Пат Матини, Чарли Хейдън, Лий Кониц, Кърт Розенуинкъл, Марк Търнър и др. Записвал е с Майкъл Брекър, Уейн Шортър, Джон Скофийлд и Чарлз Лойд.

В началото на лятото излезе най-новият албум на Брад Мелдау и Orpheus Chamber Orchestra. Музикалният език на произведенията във Variations on a Melancholy Theme е комбинация от класическа форма с джаз хармонии. За първи път този проект се изпълнява на живо в „Карнеги Хол“ през 2013 г. Миналата година той пуска и соловия си албум Suite: April 2020.

Музика на Мелдау е включена в няколко филма, сред които „Широко затворени очи“ на Стенли Кубрик и „Хотел за милион долара“ на Вим Вендерс. Той композира и целия саундтрак на френския филм „Съпругата ми е актриса“.

Брад Мелдау е забележителен импровизатор, който с огромен интерес съчетава джаз, класическа и поп музика. Също така обаче той се занимава много сериозно с музикалната архитектура на своите произведения. В работата си често съпоставя и съчетава крайностите. Между импровизацията и формализма, Мелдау успява да създаде ефект на контролиран хаос. Изпълненията му са истински интензивно преживяване.

:: Повече информация за билетите и достъпа до концертите от програмата на фестивала

Билетите за концерта на Брад Мелдау трио вече са в продажба и могат да бъдат намерени в мрежата на Eventim.

Освен тях са вече могат да бъдат закупени и ограничен брой фестивални билети, които включват всички концерти от основната програма на Plovdiv Jazz Fest.

>> Поради условията, в които се провежда Plovdiv Jass Fest тази година капацитетът на залата няма да бъде намаляван, но достъпът на публиката ще се осъществява единствено с валидни  документи за ваксинация или преболедуване на COVID-19. Необходимо е да се представи и документ за самоличност, с който да бъдат сравнени имената.

Третата възможност остава отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди началото на концерта.

Вратите отварят в 19:00 ч., за да може влизането на хората да бъде облекчено.

Организатор на Plovdiv Jazz Fest е Blue M.

Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2021 г.

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

За повече информация:

Демна Димитрова

+359 885 999 758

[email protected]

fb/plovdivjazzfest

Instagram (@plovdivjazzfest)

2,467 total views, no views today