Начало Актуално Първа среща на кмета Костадин Димитров с посланика на Испания Н.Пр. Алехандро Поланко

Първа среща на кмета Костадин Димитров с посланика на Испания Н.Пр. Алехандро Поланко

poslanik_ (3) poslanik_ (1)

09.02.2024

Задълбочаване на икономическите и културните отношения, както и възможностите за инвестиции обсъдиха кметът на Пловдив Костадин Димитров и извънредният и пълномощен посланик на Кралство Испания Н. Пр. Алехандро Поланко. На срещата в заседателната зала на Община Пловдив присъстваха и заместник-ръководителят на Испанското посолство Хайоне Серейхо и търговско-икономическият съветник Хавиер Морал.

„Пловдив е изключителен град, в който се допълват богатото архитектурно, културно и историческо наследство и модерната европейска визия. Градът ни е отворен и гостоприемен и затова е предпочитана дестинация за туристи от цял свят“, подчерта кметът на Пловдив.

Основна тема по време на разговорите бяха връзките между България и Испания, чиито дипломатически отношения датират отпреди повече от век.

Посланикът на Кралство Испания спомена, че в изложбата „Испания и България. Заедно в Европейския Съюз“, която той откри днес в Дома на културата „Борис Христов“, има фотос и на  Христо Стоичков – дългогодишен футболист в „Барселона“ и емблема за каталунския тим.

„Христо Стоичков е почетен гражданин на Пловдив и преди около месец той бе тук, на среща с общинските съветници, за да се обединим около приоритетите за града“, посочи кметът Костадин Димитров.

Той отбеляза динамичното развитие на индустриалната зона край Пловдив през последните години и възможностите, които тя предлага за инвестиции.

„Пловдив е известен не само като културно средище, той бележи голям прогрес във всички области на икономиката и технологиите. Градът се развива като индустриален център на България, където испанските инвеститори биха могли да намерят своето място. Тук е ситуирана и Тракия икономическа зона, която е една от най-интензивно разрастващите се в страната“, каза още кметът на Пловдив.

Н. Пр. Алехандро Поланко изтъкна, че испанският е единственият език в световен мащаб, който се изучава от все повече ученици. Той допълни, че в България испанският се учи в 17 училища и това поставя страната ни на 4-то място в света след САЩ, Канада и Полша, по брой подрастващи на глава от населението, които изучават езика на Сервантес.

Сред акцентите на разговора бе включването на Пловдив в модел за развитие на „умните градове“ и сътрудничество в сферите на образованието, културата и рециклирането на отпадъци, където Испания има утвърдена, успешна и добре развита система.

3,598 total views, no views today