Начало Актуално Пътуваща изложба #Безотпадъци стартира днес в Пловдив, за да направи обиколка из България

Пътуваща изложба #Безотпадъци стартира днес в Пловдив, за да направи обиколка из България

Сдружение „БГ Бъди активен“ откри днес в Пловдив пътуваща изложба “_МЯСТО България #БезОтпадъци с 16 табла пред ДК „Борис Христов“

Сдружение „БГ Бъди активен“ откри днес в Пловдив пътуваща изложба “_МЯСТО България #БезОтпадъци”, която стартира от града под тепетата и ще обиколи още четири български града Варна, Шумен, Добрич, Силистра. Тя е разположена на площадката пред Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив и ще остане там 2 седмици. Гости на откриването бяха Ласка Ненова, основател на BG Бъди активен,  Пламен Панов – Заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“ и Костадин Димитров – кмет на район „Тракия“ , дългогодишен партньор на сдружението.

Общо 16 са визиите, които по интересен начин насочват вниманието на обществото върху намаляването на отпадъците, рециклирането и грижата за общите пространства и устойчивия начин на живот и ги мотивира да следват този модел в ежедневието си.

Изложбените табла съдържат интересна образователна информация за това кои продукти могат да се рециклират и кои не, както и идеи как да живеем в по-чисти и по-красиви места.

Наситени с много цвят, динамика и експресивност, красивите модули ще помогнат на гражданите да научат и черната статистика за отпадъците или „Мръсните истини за боклука“.

Историята е разказана така, че да увлече деца и възрастни, редувайки образи и текст. Разбира се, съдържанието включва и #ДобриятПример на инициативата Аз, Ти, Пловдив! от 2019-та, който да послужи за вдъхновение и да привлече повече съмишленици към каузата #БезОтпадъци.

„Радвам се, че имаме шанса да насърчим културата за опазване на околната среда и за ефективното управление на отпадъците с подкрепата на събития като тази изложба. Пред Дома на културата е и пейката, която движение БГ бъди активен ни дари – тя е доказателство, че дори и с рециклирани материали може да се твори”, каза заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Той сподели, че през миналото лято е бил доброволец в една от инициативите на движението – направата на фитнес уредите на детския център на Младежкия хълм. Миналата година по време на инициативата Европейска столица на културата „БГ бъди активен” реализираха проекта „Аз, Ти, Пловдив”. Благодарение на него много от събитията се проведоха под знака на опазването на чистотата и разделното събиране на отпадъци.

„Важно е да знаем, че опазването на околната среда е мисия. Благодарен съм на „БГ бъди активен”, защото реализираха няколко от проектите си миналата година точно в „Тракия”, каза районният кмет Костадин Димитров.

„Освен история на инициативите ни от годината на Европейска столица на културата, тази изложба дава информация към всички, които ще  я видят, как те могат да рециклират, да събират разделно, да изхвърлят разделно. Как можем да живеем в един по-красив и чист град. Как можем да направим така, че Пловдив да бъде най-добрият град за живеене”, каза Ласка Минчева от „БГ бъди активен”. Тя сподели, че и тази година ще продължат да работят в кварталите на града. За 2020 г. екипът влиза и в нов квартал – Кършияка. Идеята е в партньорство на други организации да започне почистване на коритото на река Марица. Движението ще продължи да си партнира и с всички културни институции и организации, за екологично чисти събития.

Инициативата “Партньорство за красива и чиста България” се осъществява с подкрепата на

фондация Кока-Кола и е част от дългосрочната програма на БГ Бъди активен _МЯСТО България. Изложбата е плод на съвместната работа на сдружение “БГ Бъди активен“ с дизайнерите от графично студио ПУНКТ.

3,970 total views, no views today