Начало Актуално Работата по стадион „Христо Ботев“ ще продължи, строителят не входира Акт 10 в Община Пловдив

Работата по стадион „Христо Ботев“ ще продължи, строителят не входира Акт 10 в Община Пловдив

viber_изображение_2022-02-08_16-28-39-093

08.02.2022

Строителните дейности по стадион „Христо Ботев“ ще продължат, стана ясно днес след като изпълнителят на обекта Илиян Филипов не входира в Община Пловдив Акт 10 за спиране на строежа.

На работна среща между кмета Здравко Димитров, заместник-кмета по строителство Пламен Райчев, проектанта арх. Георги Савов, надзорника Атанас Ангелов и изпълнителя на обекта, продължила близо 3 часа, бе постигната договорка работата по стадиона да продължи на базата на одобрени проекти по стоманобетонната конструкция на всички трибуни.

„В понеделник проектантът арх. Савов предаде в Община Пловдив техническия проект за сектор А на стадиона, а до седмица ще издаде и проектите за сектори Б и Г без частта за металната конструкция“, обясни Пламен Райчев.

На срещата днес присъства и проектантът на металната конструкция за козирката инж. Асен Страшимиров, който преработва проекта за покриване на стадиона. То се налага заради увеличеното ветрово натоварване, отчетено при изследването на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), поръчано от Община Пловдив преди подновяване на строителните дейности. Инж. Страшимиров пое ангажимент до седмица да предостави и приблизителна информация за количеството стомана, необходимо за цялостното завършване на козирката на съоръжението с цел изготвяне на стойностните сметки

„На базата на тези проекти от фирмата изпълнител ще подготвят анализ за новите позиции и тяхната себестойност, които да предадат на общината за одобрение. Така ще може да бъде преценено каква част от строително-монтажните дейности ще бъде извършена с отпуснатите 25 милиона с ДДС от държавата“, заяви след срещата заместник-кметът Райчев.

„Препроектирането на козирката на стадиона няма да забави строителя, който ще може да продължи дейността си, но в същото време трябва да се подходи много сериозно към изграждането на тази част. Става дума за стадион за над 18 хиляди зрители, които може да пострадат заради прибързване или нехайство, а когато става дума за човешки живот, всички трябва да бъдем отговорни. Все пак призовавам за бързо и качествено подготвен проект за козирка“, заяви кметът Здравко Димитров.

Въпреки че преди седмица той отправи специална покана към представители на ПФК „Ботев 1912“ да присъстват на ежеседмичните срещи, днес никой от клуба не се яви, за да чуе докъде са стигнали строителните дейности и препроектирането на стадиона.

 

5,603 total views, no views today