Начало Актуално Регионална занаятчийска камара – Пловдив връчи благодарствен плакет и икона на заместник-кмета Пламен Панов

Регионална занаятчийска камара – Пловдив връчи благодарствен плакет и икона на заместник-кмета Пламен Панов

5

25.10.2023

Председателят на УС на Регионална занаятчийска камара – Пловдив – Тони Симидчиева, ваятелката на керамиката Тони Пранджева, майстор – занаятчия и член на УС и Албена Халачева – сътрудник в Камарата, посетиха днес заместник-кмета Пламен Панов в кабинета му в Дома на културата. По време на изненадващата си визита, трите дами му връчиха благодарствен плакет на РЗК, изработен от майстора-дърворезбар от Сопот Евгени Димов и картина – керамична икона, дело на Тони Пранджева.

„С нашето посещение РЗК- Пловдив заявява дълбоката си благодарност към община Пловдив, отдел „Култура, археология и културно наследство“  и лично към заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов за отличната съвместна работа, безрезервна подкрепа, реализираните съвместно многобройни инициативи, приятелството и успехите през изминалите четири години“, каза Тони Симидчиева.

Сред тях е любимия на пловдивчани и гости на града, ежегоден „Панаир на занаятите“ – пролетно и есенно издание, който непрекъснато се надгражда и развива. Отличната съвместна работа на „Улицата на занаятите“ в Стария град, разположена на мястото на някогашна чаршия. Трите къщи на ул. „Стръмна“ са преобразени в работилници и ателиета, където майсторите коват желязо, правят народни музикални инструменти, месят и пекат хляб, рисуват на стъкло, правят шевици, нетъкан текстил и плъсти, тъкат на стан или изработват кукли и керамични изделия. Посетителите имат възможност да закупят уникален по рода си сувенир или сами да участват в изработката му.

Особена гордост и удовлетворение за членовете на РЗК  е проекта „Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив“ на отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив в партньорство с РЗК, финансиран от Министерство на културата. В продължение на една година, знанията и уменията бяха преподавани на децата от 20 майстори занаятчии, притежаващи майсторски свидетелства, издадени от РЗК в Пловдив.

Реализирани бяха и множество благотворителни изложби в подкрепа на изграждането на нова Детска клиника, кръгли маси, браншови конференции, занаятчийски изложби и още много други.

Община Пловдив е партньор на Камарата за реализиране и на проекта „Занаятите – наследство и бъдеще“, с финансово подпомагане от НФК, който се изпълнява в рамките на 12 месеца на територията на общините Пловдив, Карлово, Сопот и Родопи, но дейностите предвидени в него, надхвърлят границите на административна област Пловдив.

В РЗК – Пловдив членуват над 1744 занаятчии и 394 занаятчийски предприятия, които обхващат 129 занаята, както и над 120 майстора от народните художествени занаяти, които са живите паметници на културата в Пловдив.

Заместник-кметът Пламен Панов прие с много вълнение благодарствения плакет и иконата и заяви, че и в бъдеще ще подкрепя с цялото си сърце инициативите на РЗК – Пловдив, защото пловдивската камара е най-добрата в България и защото занаятчиите са истински и безценни пазители на паметта, традициите и автентичната култура, а създаденото приятелство е завинаги.

3,137 total views, no views today