Начало Актуално Рекорден брой винопроизводители се включват на „Дефиле на младото вино“2023

Рекорден брой винопроизводители се включват на „Дефиле на младото вино“2023

1 (1)

дефиле на младото вино 2023

15.11.2023 

19 обекта отварят врати за посетителите на фестивала на 24, 25 и 26 ноември

 

Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив канят пловдивчани и гости на града на 15-тото издание на „Дефиле на младото вино“, което ще се проведе на 24, 25 и 26 ноември 2023г. По калдъръмените улички, пазещи атмосферата на отминали епохи, под магичното небе на Стария град в Пловдив, ще откриете деветнадесет възрожденски къщи, които с отворени обятия очакват гостите на фестивала в последния уикенд на месец ноември.

На пресконференция днес, провела се в Къщата на Иван Черноземски в Стария град, инж. Любозар Фратев – председател на УС на Съвет по туризъм Пловдив, доц. д-р Христо Спасов, зам.-ректор на УХТ и председател на дегустационната комисия и доц.д-р Елена Кантарева – Дечева – директор на ОИ „Старинен Пловдив“, представиха подробна информация за фестивала и акценти от програмата на тридневния винен празник.

 

Фестивални локации и участници

Участниците  в „Дефиле на младото вино“ 2023 г. са 67, сред които най-добрите производители на вина и вкусни храни. Новите фирми сред тях са 12. Тази година винопроизводителите са с рекорден брой – 50.

Деветнадесет обекта, от които 3 нови, ще отворят врати по  време на „Дефиле на младото вино“ 2023. Това са: Ресторант – градина „Филипополис“, Ресторант „Граждански клуб”, Галерия Енчо Пиронков, Къща „Нишанян“ /нова локация/, Резиденция „Тракарт“, Къща „Бирдас“, Аптека „Хипократ“, Експозиция „Георги Божилов – Слона”, Галерия „Златю Бояджиев”, Андромеда Арт /нова локация/, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща „Георгиади“, Къща „Недкович“, Къща „Иван Черноземски“, „Данчовата къща“, Ресторант „Алафрангите“, Къща „Верен Стамболян“ (Къщата на Художниците) /нова локация/ и  Хотел „Бел Вил“. За Ваше улеснение, може да използвате дигиталната фестивалана карта в която ще откриете всички локации и участниците в тях.

 

Фестивална програма

“Дефиле на младото вино“ започва в петък  /24 ноември/ с Дионисиево шествие. В 13:00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ /пред Община Пловдив/ богът на виното – Дионис ще приветства всички присъстващи граждани и гости на Пловдив. Пъстро шествие с участието на фолклорен ансамбъл Тракия ще Ви поведе към началото на Стария град. На ул. „Съборна“ 2-4 до бариерата ще бъде открит фестивал „Дефиле на младото вино“ 2023. Бог Дионис, заедно с официалните  гости ще отворят първата  бъчва младо  вино, реколта 2023 г. С песни, танци  и наздравици,  ще дадем старт  на  тридневна винена забава.  Дегустациите ще продължат три дни:

На 24 ноември – от 14 до 18 ч.

На 25 ноември – от 11 до 18 ч.

На 26 ноември – от 11 до 17 ч.

Организаторите подгряват най-нетърпеливите винолюбители цяла седмица преди фестивала. Всяка вечер от понеделник /20 ноември/ до четвъртък /23 ноември/ ще се проведат „Дните на младото вино“.

 

Как ще дегустираме по време на „Дефиле на  младото вино“

Винолюбителите ще имат възможността да опитат над 300 вида вина и десетки деликатесни вкуса. Дегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв. /един жетон = на една дегустация/. Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт. От там посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти – брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, изработени в ОП „Социално предприятие за хора с увреждания“ към Община Пловдив.

За най-нетърпеливите и верни винолюбители дегустационен комплект/билет може да бъде закупен и предварително чрез платформата на Grabo.bg

Само си представете как се разхождате из малките улички на обагрения в есенни краски Старинен град на Пловдив с чаша вино в ръка. По време на „Дефиле на младото вино“ ще забравите за грижите и задачите от забързаното ежедневие, ще остане време само за Вас и за среща с близки приятели, за забавни моменти и пивки наздравици с младо вино.

 

Резервирайте си място за настаняване в Пловдив на 24, 25 и 26 ноември

Организаторите съветват да побързате с резервацията на нощувки в града. Интересът към фестивала е голям и хотелите вече са запълнени на 80%. Ето списък с препоръчани места: Семеен хотел HillHouse, Хотел Алафрангите, Хотл Бел Вил, Бест Уест Премиер Хотел, Гранд Хотел Пловдив, Хотел Дафи, Комплекс „Дияна“, Хотел Его, Хотел-ресторант „Империал“ , Хотел DoubleTree by Hilton Plovdiv Center , Семеен хотел „Вила Флавия“ , Хотел Интелкооп Пловдив , Хотел „Лайпциг“ Пловдив , Landmark Creek Hotel Plovdiv, Новиз Хотел, Хотел Одеон, Хотел Пълдин КООП , Хотел Реал , Xотел SPS, Хотел А&М.

 

Инвестиция в развитието на младите кадри

И тази година организаторите ще инвестират 5% от печалбата на фестивала в младите кадри. Еднократни стипендии ще бъдат предоставени на най-заслужилите доброволци, студенти и ученици.

 

Дегустационен конкурс за младо българско вино Дионис

В първия ден от „Дефиле на младото вино“ ще се проведе престижният конкурс за младо българско вино „Дионис“. Дегустационна комисия от Университета по хранителни технологии и външни винени експерти ще подберат най-добрите млади вина реколта 2023 г. Наградените вина ще бъдат отбелязани на щандовете на винопроизводителите за лесна ориентация на винолюбителите.

 

Гласувайте за любимо младо вино на публиката

Във всяка фестивална брошура ще откриете QR код към онлайн анкета. Питаме Вас, кое е любимото Ви младо вино /червено, розе и бяло/ реколта 2023 г. Винопроизводителите с най-много гласове ще получат отличие – почетен плакет в съответната категория. Винолюбителите с най-много късмет ще спечелят по бутилка вино.

 

Фестивална програма

за „Дни на младото вино“ и „Дефиле на младото вино“ 2023

 

Ден 1 от „Дните на младото вино“ - 20 ноември (понеделник) от 18 ч.  |  Вход с предварителна резервация Bally Club /ул. „Абаджийска“ 1/

Винена дегустация и презентация на участниците в „Дефиле на младото вино“ от район „Долината на р. Струма“.

 

Ден 2 от „Дните на младото вино“ -  21 ноември (вторник) от 17 ч.   |   Вход свободен

Хотел Пълдин КООП / бул. „Цар Борис III-ти Обединител“ 130 /

„Студентски хакатон“ – презентации на студенти от ФИСН на „Пловдивски университет Паисий Хилендарски“, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите и Университета по хранителни технологии.

 

Ден 3 от „Дните на младото вино“ - 22 ноември (сряда) от 18 ч.  |  Вход с предварителна резервация

Bally Club /ул. „Абаджийска“ 1/

Винена дегустация и презентация на участниците в „Дефиле на младото вино“ от район „Сакар“.

 

Ден 4 от „Дните на младото вино“ - 23 ноември (четвъртък) от 17 ч. |  Вход свободен

Народна библиотека „Иван Вазов“  / ул. „Авксентий Велешки“ 17/

Литературно соаре „Глътка любов“ с участието на Паулина Гегова, Марина Кутрянова, Виделина Гандева, Аглея Канева и Златко Павлов.

 

Програма за „Дефиле на младото вино“ – 2023

 

24 ноември (петък)

13 ч. - „Дионисиево шествие“ съпровождано от ансамбъл „Тракия“ и бог Дионис.

пл. „Стефан Стамболов“ пред Община Пловдив;

14 ч. - Официално откриване с участието на ансамбъл „Тракия“ и официални гости. Отваряне на първата бъчва младо вино от бог Дионис. Началото на Стария град /ул. „Съборна“ 2-4/. При лошо време на Римския стадион;

14 ч. - Начало на винените дегустации;

18 ч. - Край на винените дегустации в Стария град;

 

Съпътстващи събития:

19:30 -  „Игри и вино за необвързани“ / с предварителна резервация.

 

25 ноември (събота)

11 ч. - Начало на винените дегустации в Стария град

13 ч. - Фолклорно изпълнение на „Бистришките баби и внучки“ Къща „Иван Черноземски“.

Очаквайте през целия ден във фестивалните локации изпълнения на Ансабъл „Тракия“ и девическа хорова формация „Евмолпея“;

18 ч. - Край на винените дегустации в Стария град.

18 ч. – „Нощ в музея – Рисуване на нощна птица в компанията на младо вино “Природонаучен музей – Пловдив. С предварителна резервация.

 

26 ноември (неделя)

11 ч. – Начало на винените дегустации в Стария град;

13 ч. -  “Къде и как с чаша вино допринасяме за по-добър свят? Винените дестинации през призмата на регенеративния туризъм”- Презентация на българска асоциация на винените професионалисти – Къща „Иван Черноземски“.

15 ч. - „Винословица“ – игра за напреднали винолюбители. Площад Атанас Кръстев /Лапидариум/.

17 ч.  - Край на винените дегустации. До нови срещи.

 

Още активности по време на „Дефиле на младото вино“:

През трите дни – 24, 25 и 26 ноември може да се включите в градската игра „Младо вино“ - https://vutreshenglas.com/qr/dmv23/  Дегустирайте младо вино и се забавлявайте.

„Дефиле на младото вино“ и „Вътрешен глас“ ще развълнуват сетивата ви и ще ви провокират да бъдете наблюдателни, за да уловите отговорите на загадките, свързани с фестивалните локации в Стария град на Пловдив.

„Дефиле  на младото вино“ 2023 се организира от Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив в сътрудничество с общински институт „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив. Провежда се под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерството на земеделието. Фестивалът се финансира от „Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 г.“

 

Подробности на:

https://www.facebook.com/MladoVino

wineshowplovdiv.events

3,195 total views, no views today