Начало Пловдив днес Реставрират уникална баня в къща „Хиндлиян“ в Старинен Пловдив

Реставрират уникална баня в къща „Хиндлиян“ в Старинен Пловдив

Само за около 90 дни и за по-малко от 8000 лева уникалната баня в къща „Хиндлиян“ в Стария град  предстои да бъде възстановена. Това заяви при старта на реставрацията заместник-кметът по култура и туризъм на Община Пловдив Амелия Гешева.

Проектът е одобрен от Министерството на културата през 2013 г., но според експертната оценка на общинските инженери първо е трябвало да се изпълнят дейности срещу подпочвената влага, причинена от обръщането на наклона в двора още при първата реконструкция на къщата през 1974 г., които приключиха през септември.

Амелия Гешева припомни, че къща „Хиндлиян“ е строена около 1835 г., а след възстановяването през 1974 г. е обявена за национален паметник на културата. Частична реставрация по така наречения „посланически фонд“ е правена през 2006 г., през 2009 г. държавата я прехвърля на Общински институт „Старинен Пловдив“  за стопанисване, а от 2013 г. досега  Община Пловдив инвестира около 125 хил. лв. в частични реконструкции и реставрационни дейности – направена е хидроизолация на покрива, сменена е част от дограмата, извършена е частична реставрация и изписване на фасадите.

Банята в „Хиндлиян“ е една от двете запазени в стопанисваните от Община Пловдив старинни къщи /другата е в къща „Златю Бояджиев“, за която също има готов проект/. По сведения на пътешественика Евлия Челеби още през ХVII век в града е имало 8 обществени бани и 165 в частни домове

Реставраторът Никола Стоянов, участвал във всички досегашни реставрации на къщата, обясни, че започва почистването на банята от  деструктиралите елементи, укрепване на цялата структура, биоцидна обработка на засегнатите от микроорганизми части от стените, укрепване на грунда чрез инжектиране със съответните специфични материали,   реставрация на всички пластични елементи.

По думите на директора на ОИ „Старинен Пловдив“ Минко Кафтански къща „Хиндлиян“ остава сред приоритетите и през следващата година. Като основна придобивка се очертава очакваното отварянето за посетители на къща „Клианти“, където вече е готово дори обзавеждането и се очаква само окончателното одобрение на експертите от Министерството на културата.

Заместник-кметът Амелия Гешева допълни, че през 2017 г. продължава пренареждането на калдъръма и изграждането на ново осветление в Стария град, а сред акцентите в програмата се включва също къща „Ламартин“, която наскоро беше прехвърлена на общината за стопанисване. Тя увери, че ще продължи и работата по Етнографския музей, който догодина да празнува с изцяло обновена фасада двоен юбилей –  100 години от своето създаване и 170-годишнината от построяването на Куюмджиевата къща, в която се помещава експозицията му.

 

9,692 total views, no views today