Начало Пловдив днес Римският стадион с 3D зала и кафене

Римският стадион с 3D зала и кафене

Римския стадион в Пловдив ще бъде широко отворен за посетители. Това предвижда проектът за втория етап от реконструкцията му, който представиха кметът инж. Иван Тотев и ръководителят на авторския колектив арх. Румяна Пройкова.

Освен сегашния вход откъм север, след обновление ще се отвори стълбището на запад към ул. „Лейди Странгфорд“, а от източна посока ще се изгради подемник за хора с увреждания.

Реконструкцията няма да възпрепятства достъпа до Римския стадион, тъй като интервенцията е насочена предимно към терасата, където ще бъдат изградени информационен център и кафене, пространството под нея, предвидено за прожекционен салон, както и западните стълби, обясни инж. Тотев.

Терасата ще се изреже в овална форма по контура на седалките, за да се постигне цялостна хармония.  Овален ще е и екранът в салона, разказа арх. Пройкова. Общината поръча първия филм, който ще се прожектира там – широкоекранен, в 3D формат, посветен на Пловдив през II век. Предвижда се изграждането на ново многоцветно LED осветление, както и озвучаване.

С втория етап на реконструкцията на Римския стадион Пловдив ще има първия си изцяло завършен туристически обект от Римското наследство, подчерта кметът.  От общинския бюджет са заделени около 470 хил. лв.

За нас е важно да проучваме, опазваме и експонираме по възможно най-добрия начин нашето културно-историческо наследство и да го превърнем в магнит за туристите, изтъкна кметът.

До края на годината ще е готов проектът за Одеона, а арх. Румяна Пройкова вече работи върху проект за Античния театър, който обхваща както подземието на съоръжението, така и пренебрегвани досега сгради наоколо и цялото пространство в съседство с много зеленина и интересни акценти.

6,570 total views, no views today