Начало Актуално Рисунки голям формат от пет пленера показва Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Градската галерия

Рисунки голям формат от пет пленера показва Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Градската галерия

web pokana1

По повод 5-тия Международен пленер Рисунка голям формат „Диалог“ Градската художествена галерия и Националната гимназия за сценични и екранни изкуства канят ценителите днес на ретроспективна изложба с творби, създадени от артистите по време на изминалите пленери. Първият е организиран през 2016 г. по инициатива на НГСЕИ – Пловдив и в него участват художници-преподаватели от училища по изкуствата от България и Европа. Откриването е на 14 август, петък, от 18 ч. в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15.

Целта на проекта е създаването на творчески продукти от представители на различни култури и творчески школи, обмяна на идеи и споделяне на  практически опит в сферата на образованието в областта на изкуствата, търсене на  нови подходи в преподаването на художествените дисциплини.

В досегашните 4 издания участват 36-ма преподаватели – художници от България, Германия, Швейцария, Австралия, Чехия, Словакия. През 2017 и 2018 г. пленерът се осъществява с подкрепата на българското Министерство на културата.

Рисунката голям формат – 100/70 см на свободна тема дава творческа свобода и е предизвикателство за използване на различни техники за реализиране на художествените идеи.

В дните на пленерите художници с различна чувствителност работят и живеят в съвместна творческа общност и имат възможност за непрекъсната обмяна на идеи, културни разбирания, житейски и професионален опит, свързани от предизвикателството да работят върху хартия.

Настоящата юбилейна изложба представя  творби на 30 участници, дава възможност да станем съпричастни на творческите постижения на  художниците-преподаватели и е поредното доказателство, че Пловдив, чрез залите на Градската художествена галерия, е център за популяризиране на изкуството  в България и Европа. Експозицията може да се разгледа до 1 септември, всеки ден от вторник до неделя, от 10 до 18 часа.

3,609 total views, no views today