Начало Събития Родни и световни архитекти променят лицето на Пловдив по време на ONE ARCHITECTURE WEEK

Родни и световни архитекти променят лицето на Пловдив по време на ONE ARCHITECTURE WEEK

Международният фестивал за архитектура ONE ARCHITECTURE WEEK ще се проведе от 10-ти до 19-ти октомври в Пловдив  с богата селекция от лекции, изложби, филми, детски работилници, намеси и акции в градска среда. Това стана ясно по време на пресконференция в квартал Капана, в която участваха Стефан Стоянов, заместник-кмет “Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики” на Община Пловдив, Любо Георгиев, директор на фестивала и архитектите Христо Станкушев, Стефан Минков и Светослав Мичев от студио dontDYI, куратори на тазгодишното издание с тема „Възможното невъзможно“.

„Вече имаме няколко реализирани проекта с ONE ARCHITECTURE WEEK, които подобряват трайно градската среда в Пловдив“, сподели Стефан Стоянов във връзка с успешно реализирания конкурс за Площад „Централен“ и предстоящия проект за осъвременяване на пространството пред Дом на културата „Борис Христов“. „Разчитаме много на фестивала, за да продължим да създаваме заедно новите културни емблеми на града“, добави още той.

Редица намеси в градската среда в пловдивския квартал Капана стартират в рамките на ONE ARCHITECTURE WEEK 2014. Инициативите по време на международния архитектурен фестивал ще оставят следи с постоянен и временен характер върху облика на града. Една от тях е Ядрото – сърцето на тазгодишния фестивал, което ще бъде създадено от норвежкото архитектурно бюро Гaртнерфуглен съвместно със стажантите на ONE ARCHITECTURE WEEK. Студиото съобразява проекта с характера на самия квартал и функциите му по време на фестивала, за да превърне Ядрото в място за лекции, презентации и дебати, прожекции, работилници, партита и отворена зона, която привлича публика с различни интереси и възраст.

Проектът “Повърхност” на един от лекторите в професионалния Форум на ONE ARCHITECTURE WEEK 2014 Нура Ал Сайех, ще препавира една от улиците в Капана. За този проект Сайех е вдъхновена от социалните, религиозните и политическите контрасти в Пловдив. Улицата е едно от най-публичните пространства във всеки град и работейки с повърхностния й слой, авторката ще стимулира възприемането на публичното пространство като място за взаимодействие между различни хора.

Архитектурната инсталация “Безкраен град” на британеца Макс Дюдни, реализирана с подкрепата на Университета в Грийнуич, ще покаже макет на град, който изследва връзката между реалното и въображаемо пространство и обръща внимание на въпроса как общественото място се адаптира към консуматорското настояще.

Архитект Антоанета Топалова и Постстудио работят заедно над идеен проект, озаглавен “Фасада”, за реставрация и промяна на облика на сграда. Посредством графични подходи и материали фасадата ще бъде изменена в духа на Капана като квартал на творческите индустрии.

Австриецът Алдо Джианоти ще представи “Тунелът”, като започне с откриването на строителен обект в града, където изкопава началото на тунел. Под формата на проучване той ще накара хората да решат къде да бъде неговият край, за да проучи заедно с местни студенти по архитектура и социология практическото въздействие, което градските тунели оказват върху живота на местните жители.

“Ключ” е една от градските намеси, която е дело на Иван Мудов, създадена специално за ONE ARCHITECTURE WEEK. Идеята е да се свържат десет помещения в творческия квартал в обща електрическа мрежа и да се даде възможност на жителите и посетителите на квартала да ги контролират с един-единствен ключ.

В рамките на ONE ARCHTECTURE WEEK Биг Банда ще създадат мащабна интерактивна аудио инсталация по фасадите на сградите в Капана. Проектът на групата млади независими музикални и визуални артисти ще взаимодейства с различните обекти, сгради и улици в Капана, които ще трансформират с помощта на звука в ефектен фасаден аудио мапинг, който ще може да се контролира и от зрителите.

Акцент в програма Намеси на фестивала е и поредицата от разговори-пърформанси между американския кураторски екип Експириънс Економис и различни събеседници от Пловдив „У дома той е турист”, които ще превърнат урбанизма в предмет за размисъл и забавление. Целта е да се изследва обществения образ на Пловдив, който ONE ARCHITECTURE WEEK се стреми да изгради и ще покани различни гости, сред които артисти, писатели, журналисти, предприемачи и ученици.

В рамките на “ДЕ-нивелация”, съвместна работа на Derida Dance и Държавна опера Пловдив, ще бъде проведено десетдневно работно ателие с танцьори, визуален артист и архитект, чийто фокус ще бъде създаването на пърформанс инсталация. Резултатите от ателието ще бъдат представени под формата на инсталации в различни локации на Капана чрез средствата на съвременния танц, театър и визуални изкуства.

Друга намеса в средата на Капана ще е инсталацията “Камера Обскура” на архитект Камелия Белинчева, базирана на принципа camera obscura, дал началото на фотографията. Проектът ще покаже на посетителите на фестивала характерни гледки от Капана.

За да създаде проекта “к/КАПАНЪТ ПИШЕ” Неда Генова ще прекара десетте дни на ONE ARCHITECTURE WEEK в Капана, като критично анализира случващото се в квартала по време на фестивала в текстове. Множащите се всеки ден изписани листове хартия ще се превърнат в част от архитектурна инсталация.

Сдружение Хамалогика от Бургас участват в програмата с “Идеалнен град”, който ще проследи виждането на хората за идеалните градове, какво прави един град привлекателен, защо обичат да се връщат на дадено място, къде са се чувствали най-уютно и кой е любимият им град в серия от видео интервюта, заснети в Бургас и по време на ONE ARCHITECTURE WEEK в Пловдив.

5,866 total views, no views today