Начало Актуално „Ромео и Жулиета под тепетата“ с официална премиера на Римския стадион

„Ромео и Жулиета под тепетата“ с официална премиера на Римския стадион

3 (1) 4 (1) 

19.09.2023 

Филмът разказва историята на Симеон и Ирен Алексиеви – две цветни личности, пряко свързани със създаването на култура в България и в Пловдив

 

На 20.09.2023 г. от 20.00 часа на Римския стадион ще се състои официалната премиера на документалния филм „Ромео и Жулиета под тепетата“, разказващ историята на актьора от Драматичен театър- Пловдив Симеон Алексиев и голямата му любов Ирен Алексиева – асистент-режисьор в театъра. Документалният филм е дело на творческия екип: режисьор и сценарист -Петя Ангелова, оператор – Антон Марчев, фотограф – Георги Вачев, монтаж – Емил Иванов, музика: Michael Lamb. Проектът е финансиран от община Пловдив по К4„Гражданска активност“ и е част от Културния календар на града. Осъществява се и с подкрепата на  КЦМ АД.

Входът е свободен!

 

За филма:

Актьорът Симеон Алексиев и голямата (последната) му любов Ирен Алексиева – асистент – режисьор,  разказват, смеят се през сълзи и се забавляват, изненадвани от колеги и приятели в техния дом – Драматичен театър Пловдив. История за Ромео и Жулиета под тепетата, пропуснали трагедията и  достигнали заедно до своите 70 и 60 години.

„Когато завесата бавно се вдигна, имах чувството, че ще припадна. Всъщност се вдигаше завесата на моя живот.“ Сара Бернар

Филмът „Ромео и Жулиета под тепетата“  проследява  историята на две интересни, цветни личности, които са пряко свързани със създаването на култура в България и по-конкретно в Пловдив. Едната е обичаният от поколения зрители актьор и един от доайените на Драматичен театър „Н.О.Масалитинов” Пловдив - Симеон Алексиев. Завършва НАТФИЗ „Кръстю Сарафов” през 1979 г. в класа на проф. Елка Михайлова и през същата година постъпва в Пловдивския театър. Изиграл е над 90 роли, носител е на Награда „Пловдив“. През 2022 г., когато навършва 70 години, получава специална награда „ Икар“ за цялостен принос  „За чест и достойнство“. Както сам той обича да казва има три жени, три деца и три инфаркта.

Другата личност е Ирен Алексиева – израснала в артистичната къща на Лолови, предците ѝ Желязко Лолов и съпругата му са основатели на първия професионален театър в България-Драматичен театър Пловдив, където тя от 40 г. е асистент – режисьор. През 2022 г. получава награда „Икар“ за майсторско-техническо обслужване с представлението „Коприна“, селектирано за театрална олимпиада в Будапеща 2023 г., което се случва за първи път с българско представление. С „Одисей“ печели голямата награда на фестивала за антична драма във Велес * Македония.

Това, което свързва Симо и Ирен, е тяхната голяма любов към театъра и любовта им един към друг. Филмът проследява  историята им заедно и поотделно,  като включа сцени, допълващи се във филмовото време с разказите на техни приятели и колеги: Петър Стоянов – Президент на България /1997 – 2002/, Диана Добрева – актриса и театрален режисьор, Христо Мутафчиев -  актьор, Председател  на Съюза на артистите в България. Кръстьо Кръстев – министър на културата, Мариус Куркински – актьор и режисьор, Красимир Ранков – актьор и режисьор, Константин Еленков – актьор, Ивайло Христов – актьор, Тодор Дърлянов – актьор, Маргита Гошева -актриса, Петър Батаклиев - български и канадски актьор и режисьор.

Филмът проследява пътят на вярата и любовта един към  друг и общата любов към театъра през времето, чрез емоционалната памет на двама души  и техни близки очевидци. Представя   истории, несподеляни в общественото пространство.

Двойният юбилей, който отбелязва артистичното семейство Симеон и Ирен Алексиеви, тя на 60, той на 70 е поводът, по който е създаден филма „Ромео и Жулиета под тепетата“ точно сега.

 

Последните три  филма на режисьора Петя Ангелова:

Вино от глухарчета” (2017)  29 мин., режисьор, сценарист и продуцент. Оператор: Стоян Ангелов /  Музика: Michael Lamb

Гласът на сърцето” (2020) 39 мин. , режисьор, сценарист и продуцент  Оператор: Борислав Василев/Музика: Диана Дафова, Борислав Згуровски;                    

Маестро Мичо Димитров – полет на сетивата“  (2023) 27 мин., режисьор и сценарист / Оператор:  Борислав Василев

 

Награди

North Beach American Film Festival, USA, Първа наградата за най–добър експериментален филм за „Вино от глухарчета“  вдъхновен от едноименната книга на Рей Бредбъри.

3,705 total views, no views today