Начало Младежки дейности Пловдив отбеляза Световния ден на водата на Гребната база

Пловдив отбеляза Световния ден на водата на Гребната база

Световният ден на водата бе отбелязан в града под тепетата на 22.03.2014 год. Честването на празника стартира в 10:30 часа с музикално-увеселителна програма. Повече от 1 000 деца, младежи и родители присъстваха на хепънинга, който продължи повече от 2 часа около трибуните на Гребната база в Пловдив. Мотото на тазгодишната Международна кампания бе “Вода и енергия ”.

Пловдивчани и гостите на града имаха възможност да чуят  и видят музикални и танцови изпълнения на възпитаници от ЦДГ “Белослава”, Общински детски комплекс – Пловдив, ученици от училище ОУ „Св. Климент Охридски“ и ОУ „Яне Сандански“, както и да се включат в Зумба хореографиите с Жоро и Наталия. В инициативата участие взеха още много деца и младежи от различни учебни и детски заведения в града и представители на младежки воден парламент.

До трибуните бяха ситуирани маси и гражданите имаха възможност да наблюдават опити с вода, които правеха представители на СОУ “Св. Патриарх Евтимий”, и да разгледат изложба от картини на ученици от СОУ „Св. Софроний Врачански“. Деца от ОУ „Кочо Честеменски“ показаха презентация на тема „Водата-извор на живот и „Лечебните сили на водата“. Апликации и колажи показаха ученици от ОУ „Христо Ботев“, район „Северен“, а възпитаниците на ОУ „Георги Бенковски“ изработиха рисунки, които по-късно подредиха в изложба.

Доброволци от Зелени балкани, РИОСВ – Пловдив и ВиК бяха подготвили изненади за участниците в организираните от тях игри. Представители на Регионална лаборатория-Пловдив и Басейнова дирекция – Пловдив направиха демострация как се извършва воден мониторинг като се взеха проби от водата в Гребната база. На място бяха измерени 4 физикохимични показателя: температура, съдържание на кислород, активна реакция (рН) и електропроводимост.

Посетителите имаха възможност да рисуват на асфалт и пишат послания за водата на специално подготвено за целта хартиено пано. По време на увеселителната програма, събралите се зрители се включиха в състезания и викторини на тема “Вода”. За всички участници и голяма част от зрителите организаторите бяха подготвили много награди и изненади.

За първи път се проведе Маратон за вода, който нямаше състезателен характер, а целеше доброволци да покажат съпричастност към всички онези хора – обикновено деца и жени от Третия свят, които нямат лесен достъп до чиста питейна вода и се налага ежедневно да изминават километри в пустошта, за да си набавят малко вода. Всички участници в инициативите получиха специални зелени ранички и изненади от организаторите на Световния ден на водата 2014.

Организатори на мероприятието са Община Пловдив, Басейнова дирекция –Пловдив, Областен информационен център – Пловдив, ВиК Пловдив, РИОКОЗ – Пловдив, национален алианс за работа с доброволци, „Зелени балкани”, Изпълнителната агенция по околна среда – Регионална лаборатория Пловдив.

Новина от 19.03.2014 г.:

Световен ден на водата 2014 ще се състои на Гребната база на 22-ри март

На 22.03.2014 год. /събота/ на Гребната база в Пловдив, ще бъде отбелязан Световният ден на водата. Мотото на тазгодишната Международна кампания е “Вода и енергия ”.

В инициативата ще се включат деца и младежи от различни учебни и детски заведения в града, представители на младежки воден парламент, танцови състави от училищата ОУ „Яне Сандански“ и ОУ „Св.Климент Охридски“, музикални изпълнители от Общински детски комплекс – Пловдив. Програмата ще стартира в 10.30 часа на трибуните до Гребния канал. В събитието, което ще продължи до 12.30 часа, са предвидени много викторини с награди, развлекателни и състезателни игри, опити с вода, рисунки на асфалт, изложба, музикални и танцови изпълнения, зумба хореографии с Жоро и Наталия и други забавления за посетителите.

За първи път ще се проведе и Маратон за вода, който няма състезателен характер, а цели доброволци да покажат съпричастност към всички онези хора – обикновено деца и жени от Третия свят, които нямат лесен достъп до чиста питейна вода и се налага ежедневно да изминават километри в пустошта, за да си набавят малко вода. Всички участници в инициативите ще получат специални награди и изненади от организаторите на Световния ден на водата 2014.

Инициатори на мероприятието са Община Пловдив, Басейнова дирекция –Пловдив, Областен информационен център – Пловдив, ВиК Пловдив, РИОКОЗ – Пловдив, национален алианс за работа с доброволци, „Зелени балкани”, Изпълнителната агенция по околна среда – Регионална лаборатория Пловдив.

.

10,578 total views, no views today