Начало Пловдив днес Социалното предприятие за хора с увреждания с награда за иновативност от МТСП

Социалното предприятие за хора с увреждания с награда за иновативност от МТСП

nagrada_MTSP (8) nagrada_MTSP (3)

Втора поредна награда в рамките на годината получи Социалното предприятие за хора с увреждания – Пловдив. Специалният приз на Министерството на труда и социалната политика беше връчена на заместник-кмета Георги Титюков и директор дирекция „Социална политика“ Веселина Ботева по време на годишните национални награди за социална иновация в подкрепа на социалната икономика в София. Първото място за община Пловдив е в категорията „Социални иновации, свързани със заетост“.

Създаването на социалното предприятие стана възможно, след като Община Пловдив спечели проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г., приоритетна ос 2 „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване”. Благодарение на това в настоящия момент 32 човека с различни видове увреждания имат постоянно работно място и се учат да шият и изработват различни рекламни материали и изделия – торбички, предмети от керамика, подаръци за Коледа, Великден, 1 март и други.

„Гордеем се с постиженията на хората, които работят в социалното предприятие. За една година те се обучиха, започнаха да правят все по-хубави сувенири“, сподели Веселина Ботева.

Целта на социалното предприятие е не само да окаже социално въздействие върху живота на хората с увреждания, но и чрез изграждането на различни умения и компетенции да се подобри тяхната интеграция в обществото, на начина и качеството им на живот, реално да се осъществи тяхното приобщаване, благодарение на взаимно сътрудничество, подкрепа и доверие в способностите им.

„Община Пловдив винаги е подкрепяла социалното предприемачество в различни проекти и инициативи. Радостно е, че реално подпомагаме хората с увреждания благодарение на 56-е социални услуги, които предоставяме“, заяви заместник-кметът Георги Титюков.

Още в първото си участие във форум за социално предприемачество Социалното предприятие за хора с увреждания в Пловдив спечели отличие. Наградата беше връчена на директора Ванина Костадинова, придружена с Грамота за иновативен продукт, бе връчена заради изрисуването на българската народна шевица върху сувенири от керамика, които могат да са за магнити за хладилник, украшение за врата, други видове бижута или мартеница. Служителите в социалното предприятие успяха да „вплетат“ тази чисто българска традиционна шарка в своята дейност и творчество, заради които са уникални и неповторими техните изделия.

7,723 total views, no views today