Начало Актуално Специална рампа помага на младеж с увреждане да излиза навън, след като повече от една година не е излизал от жилището си

Специална рампа помага на младеж с увреждане да излиза навън, след като повече от една година не е излизал от жилището си

рампа_ Цветомир(2)

От днес 17-годишният Цветомир ще може да излиза свободно навън. Младежът е с увреждания  и доскоро няколкото стълби се оказват непреодолими и го делят от разходките на открито. Той не е излизал извън апартамента си от април месец миналата година, но от днес нататък,  след като „Зонта клуб“ Пловдив успя да предостави и монтира специална рампа, инвалидната количка безпроблемно ще може да преодолее стълбите, водещи до асансьора.

Това стана възможно, след като за последните няколко месеца са проведени различни благотворителни инициативи и дарителска кампания за събиране на необходимите средства, за да бъде закупен и монтиран подемникът за инвалидната количка.

Поставянето на рампата е част от проекта „Подай ръка, сбъдни мечта, да откриваме заедно света“ на Зонта клуб Пловдив. Желанието на членовете на организацията е да подадат ръка на още родители на деца с увреждания и да им помогнат да кандидатстват по националната програма за достъпна среда.

„Целта ни е заедно – неправителствено организации и институции да подпомогнем децата спокойно да могат да достигат до училища, рехабилитационни центрове, културни институции, свободно да общуват без придружители“, сподели Донка Пашова, президент на Зонта клуб Пловдив.

„Община Пловдив има много добре развита мрежа от социални услуги. Благодарение на съвместната работа с Министерството на труда и социалната политика, които всяка година отделя ресурс около 2 млн. лв. за финансиране на достъпна среда за хора със специфични потребности, включително за сгради в режим на етажна собственост, къщи, кооперации и т.н., така че да хората в нужда да имат по-пълноценен начин на живот“, заяви заместник-кметът Георги Титюков.

Веселина Ботева, директор дирекция „Социална политика“ заяви, че Цветомир ще бъде включен и в други програми, които адмирацията предоставя, с което майка му, която се грижи сама за него, ще бъде допълнително подпомогната.

Съвместните действия на община Пловдив и „Зонта клуб“ Пловдив ще подкрепят повече семейства  с деца със специални нужди, които да кандидатстват с проектни предложения към Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност.

Всеки родител, който иска да се включи, може да получи допълнително информация на телефоните на неправителствената организация – 0876697094.

1,881 total views, no views today