Начало Актуално Среща с Емил Урумов – участник в резидентната програма на Община Пловдив

Среща с Емил Урумов – участник в резидентната програма на Община Пловдив

scan0028

29.08.2023

Учейки се от Пловдив (Проект в развитие)

Среща с Емил Урумов

 

2 септември 2023, събота от 18.30 часа

Къща-музей Златю Бояджиев

 

Емил Урумов е участник в резидентната програма за артисти на Община Пловдив през 2023 г. Неговото проучване върху Пловдив цели да постигне визуален анализ на взаимовръзката между разнообразните архитектурни и градоустройствени пластове на града, от древността до съвременните молове. Идеята е вдъхновена от книгата Learning from Las Vegas (1972 г.).

Авторът реализира серия фотоснимки на стотици архитектурни обекти в различни райони на Пловдив (жилищни, обществени и търговски сгради, площади, археологически разкопки, и т.н.). Фотографското изследване има амбиция да предизвика обществен интерес към процесите, повлияли на архитектурния пейзаж на града, и по този начин да обогати и задълбочи тяхното познание и разбиране, с необходимата равносметка. Като крайна форма на проекта е предвидено представяне на изложба, което се планира в Пловдив през 2024 г.

На 2 септември Емил Урумов ще представи концепцията на проекта си, както и някои от архитектурните обекти, които е изследвал. Срещата ще е първо сверяване на неговите идеи с публиката и ще даде възможни посоки за развитие на проекта му. „Учейки се от Пловдив“ цели да покаже и да привлече към дебат различни перспективи към настоящето на града.

Емил Урумов е независим куратор и автор, роден в Пловдив, който живее от 25 години в Париж. Той е автор на проекти като “Палат Потьомкин“ (Фондация Рикар/Национална Галерия, София, 2017), “Tension Economy” [Икономика на вниманието/напрежението] (Център Парк Сен Леже, Франция, 2016), “Театър на операциите“ [Театр де л‘Юзин, Женева, Швейцария, 2015), “Принципът Галапагос“ (Пале де Токио, Париж, 2013). През 2018-19 г. е директор на център за съвременно изкуство BBB (Тулуза, Франция). Един от последните му проекти, “Груп Шоу (по Коянискатси)“ (галерия Сал Принсипал, Париж, 2023) е свързан с отзвука на екологичните въпроси в сферата на изкуството.

 

2,574 total views, no views today