Начало Събития Старият град кани на събития, посветени на Деня на майчиния език

Старият град кани на събития, посветени на Деня на майчиния език

Покана книга АхавниНа 21 февруари отбелязваме Международния ден на майчиния език, обявен от Генералната конференция на ЮНЕСКО. Празникът е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света и се отбелязва за пръв път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент. Понастоящем в света съществуват около 7000 езика, като почти 96% от тях се използват от малка група хора /около 4% от населението на планетата/.

Духът на обектите, които управлява ОИ „Старинен Пловдив” съхранява пластовете на хилядолетия, през които в Пловдив са съжителствали различни етноси. Така е и днес, а за управата на Института е важно да продължи да бъде пример за толерантност и разбирателство между етносите, разказа Донка Налбантова ръководител на отдел „Културна политика и информационно обслужване”.

На 21 февруари, с начало 18:30 ч., в хайета на Балабанова къща, ще бъде представена книгата на д-р Ахавни Кеворкян „Наследството на Текирдах”. Модератори на събитието ще са писателката Елена Диварова и Донка Налбантова от „Старинен Пловдив“. Публиката е поканена на едно пътуване по литературно-документалната нишка на миналото, в което се преплитат аромати и вкусове, предаващи се от поколение на поколение. Ще научим за ината на арменците да оцеляват, да творят красота и да съхраняват духовната си памет, вграждайки я в историята на съвременното общество.

Входът е свободен!

Корица книга 21.02.

4,411 total views, no views today